© RDr

© RDr

Natuur Dommelvallei in beheer van Natuurpunt

Natuurpunt vzw en Werkgroep Isis vzw sluiten een samenwerking- en huurovereenkomst voor beheer van een aantal groene percelen in de Dommelvallei, ten zuiden en ten noorden van Peer en Hechtel. Het gaat in totaliteit over ongeveer 5 ha verschillende en verspreide percelen gelegen in de Dommelvallei.

RDr

“Onze kernactiviteit is het veiligstellen en ontwikkelen van natuur en natuurgebieden. Zo beheren we recent ook natuurgebieden bij Boomen en Boomerheide in de Dommelvallei”, opent Paul Capals.

Hierover werd zopas een overeenkomst afgesloten en die wordt ingepast in het globale beheerplan Dommelvallei waarin naast NP Meeuwen-Gruitrode & Peer, NP Hechtel-Eksel, NP Houthalen-Helchteren en NP Noord-Limburg betrokken partij zijn. “Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode & Peer neemt de percelen in ten zuiden van de omleidingsweg N 73 tussen de Dommel en Bolisserbeek voor haar rekening. Na een plaatsbezoek aan de Boomen, om de potentie ‘s ervan vast te stellen en om een streefbeeld op te stellen zal Wim Sauwens, van Natuurplanning, het dossier afronden”, zegt voorzitter van Natuurpunt, Paul Capals.

NatuureducatieIsis vzw, thuis in Grote Brogel, gaat zich in de toekomst helemaal toeleggen op haar hoofdtaak, namelijk natuureducatie van jeugd, vrijwilligers en verenigingen. “Daar ligt hun prioriteit en daar zijn ze sterk in. In het verleden kocht Isis in de Dommelvallei strategische percelen aan om natuur in stand te houden. Natuurpunt neemt nu het natuurbeheer van deze percelen over. Onze natuuronderhoudsploegen zijn hiervoor beter geëquipeerd”, gaat Paul Capals van Natuurpunt verder.

BeheerwerkenOok het Life Abeek project wordt verder uitgevoerd. In juni, juli en augustus worden er door de vrijwilligers geen beheerwerken uitgevoerd. “Wel onderhoudswerken en akkerbewerkingen in gebied Neelis hofsveld, het Monsveld en Oyevaers Nest hofsveld. De percelen worden ingezaaid met gemengde granen, boekweit en maaigras. De Galloways zetten we in vanaf deze maand. Het dagelijks onderhoud in de Abeekvallei wordt uitgevoerd door de sociale werkplaats,” besluit conservator Freddy Janssens.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio