Gemeente investeert 1 296 000 euro in lokalen verenigingsleven

Print
Gemeente investeert 1 296 000 euro in lokalen verenigingsleven

Nieuwbouw aan ruiterhal voor vijf verenigingen Foto: Roger Dreesen

Bocholt - Aan de Damburg, tegen de ruiterhal, bouwt de gemeente een nieuwbouw voor vijf verenigingen. De gemeente verhuurt het complex voor een periode van dertig jaar. De geraamde totaalprijs bedraagt 1.296.570 euro.

Door recente ontwikkelingen in het centrum, op ruimtelijk vlak, zaten onder meer het Rode Kruis en het Jeugd Rode Kruis al enkele jaren zonder lokaal en moesten ze meermaals verhuizen. “Ook de schutterij, de duivenvereniging, de petanqueclub, KAJ en speelpleinwerking de Saviaantjes waren slecht behuisd en waren vragende partij”, zegt burgemeester Jos Claessens.

In 2012 werden de krachten gebundeld en plannen gemaakt voor een nieuwbouw tegen de zijgevel van de ruiterhal. “Dit project; ongeveer 1550 m² groot,  biedt plaats voor het Rode Kruis samen met het jeugd Rode Kruis, duivenvereniging de Blauwe Duif, koninklijke Schutterij St.-Laurentius, de Boerenhalle en de landelijke rijvereniging St.-Kristoffel, en ten slotte de petanqueclub”, weet schepen Mia Croonen .

SPW De Saviaantjes en KAJ kozen er niet voor om mee in te stappen. “SPW De Saviaantjes verhuist naar de nieuwe basisschool van De Driehoek. KAJ krijgt meer faciliteiten in het parochiehuis”, vertelt Mia Croonen nog.

Vzw De Boerenhalle krijgt in het nieuwe complex een cafetaria met een tribune en een opslagruimte. “Het Rode Kruis kan terecht in een ruime vergaderzaal met leslokaal, heeft een douche en er is ruimte voor de uitleenpost. De petanqueclub beschikt over 6 indoor-petanquebanen en een kleine cafetaria. Nadien komen er nog buitenbanen”, zegt schepen Jan Verjans.

Er is een centrale sanitaire blok. “De duivenvereniging en de schutterij hadden ook nood aan vergaderruimten, er is een leslokaal voor het trommelkorps en opslagruimte. Buiten komen er twee kogelvangers met schietpalen voor de schutterij”, verduidelijkt Mia Croonen.

Omgevingswerken en parking
De gemeente investeert ook nog 250 000 euro in omgevingswerken en een parking. “Het energienetwerk is opgedeeld zodat een jaarlijkse afrekening per vereniging mogelijk is. Over het gebruik van de diverse ruimten worden er onderling afspraken gemaakt”, duidt Jan Verjans.

De verenigingen huren de lokalen van de gemeente. “Ze betalen een huurprijs van 10 euro per m² per jaar en dat voor een periode van 30 jaar. Half januari 2015 wijzen we de werken toe. Negen maanden later moeten onze verenigingen het nieuwe complex in gebruik kunnen nemen”, besluit Jos Claessens.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio