© pabr

Stad brengt gevaren langs Gruitroderkiezel in kaart

“Die ‘stille killers’ langs de weg moeten gerooid worden”

De Gruitroderkiezel, een verbindingsweg tussen Bree en Gruitrode, is zo’n typische gewestweg met een bomenrij dikke eiken aan elke kant van de weg. “Deze situatie zorgt al jaren voor levensgevaarlijke situaties”, aldus oppositieraadslid Jos Drykoningen (VB-LB).

patrick.brebels

“Niet alleen de wortels zorgen voor schade, maar de kleinste stuurfout kan een automobilist fataal worden”, stelt Drykoningen. “Bovendien zorgen ze voor een slechte zichtbaarheid als aangelanden hun oprit verlaten.” Drykoningen wordt bijgetreden door voormalig Brees brandweercommandant Jos Vandermeulen; ook hij pleit al jaren voor het rooien van de dikke eiken langs de gevaarlijke gewestwegen, niet alleen langs de Gruitroderkiezel. Tijdens zijn actieve carrière hebben hij en zijn manschappen al behoorlijk wat dodelijke slachtoffers uit totaal verhakkelde wagens gehaald.

Volgens buurtbewoners zorgen de bomen inderdaad voor problemen. “We hebben ook op onze opritten last van opgroeiende wortels”, luidt het. “En inderdaad, als we willen uitrijden is het opletten geblazen. Ongevallen gebeuren gelukkig niet zo vaak, maar het krassende geluid van spiegels tegen het koetswerk van andere wagens is wel heel regelmatig te horen. Bussen of vrachtwagens moeten ook vaak een korte stop maken, al dan niet op een oprit, om een andere bus of vrachtwagen te laten passeren.” Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) kent de problematiek. “Omdat het over een gewestweg gaat, hebben we zelf niet veel in de pap te brokken”, aldus de Breese burgemeester. “Het is trouwens al meer dan 15 jaar geleden dat we reeds een kapvergunning aanvroegen bij de Administratie Wegen en Verkeer Limburg. Onze groendienst is momenteel bezig met het in kaart brengen van alle problemen en gevaren die deze bomen veroorzaken. We gaan een globaal dossier samenstellen, waarin we ook gaan voorstellen om als alternatief na een kapbeurt kleinere en andere bomen aan te planten, omdat we denken op deze manier meer kans op slagen te hebben.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio