© Nico Meens

Crossing Borders Voeren-Noorbeek met Liberation Weekend

Grensoverschrijdende herdenking van de bevrijding van WO II

De jeugdraad van Voeren en de organisatie Crossing Borders van Noorbeek doen een oproep aan alle jeugd, verenigingen, wandelaars en iedereen die interesse heeft om op zaterdag 7 september 2019 deel te nemen aan de herdenking van de bevrijding van WO II, 75 jaar geleden. Deze grensoverschrijdende herdenkingstocht waaraan verschillende organisaties (onder meer Youth for Human Right International, International Peace Youth Groep, War Child, Peacefully Connected Volunteers, Blauwhelmen, Crossing Borders Noorbeek en de gemeente Voeren) meewerken) stelt vrede centraal.

nico meens

Vanuit Moelingen is er die dag een wandeltocht naar Noorbeek, grotendeels op wegen waarop destijds ook de soldaten tijdens hun opmars gelopen, zelfs gekropen hebben.

De wandeling vertrekt aan de ‘Vredesbank’ (Voerenstraat) (zie foto). Een bank die kinderen (Voerense Nederlandstaligen, Franstaligen en jongeren uit Nederland) betegeld hebben met mozaïeksteentjes met uitbeeldingen over de vrede.

Er zal van alles te beleven zijn, zowel tijdens de wandeling (vb. dialogen) als in Noorbeek zelf; zoals vb. een expo van diverse oorlogsmaterialen. Rond 16u verwelkomt Noorbeek het konvooi met de jeeps, de blauwhelmen en is er nog veel meer. Om 14.00 uur worden nabestaanden van VS-veteranen onthaald, volgt de aankomst van Unifil en Belgische oud strijders vanuit Moelingen. Om 16.00 uur is er een défilé van een militair konvooi en een Fly-by met historische vliegtuigen. Vanaf 20.00 uur start een Liberty Bal. Op zondag 8 september is er vanaf 11.00 tot 15.00 uur een wandeling langs locaties met uitbeeldingen in het kader van de bevrijding van Voeren en Zuid-Limburg. Ook op vrijdag 6 september vanaf 11.00 uur wordt de kampplaats voor ‘re-enactment’ groepen opengesteld; Om 19.00 uur wordt het weekend geopend met de boekpresentatie ‘De Engelbewaarders hebben het hier druk gehad’.

“Wil je dit zeker niet missen? Stap dan zeker die zaterdag 7 september mee en misschien herbeleef je wat je groot- of overgrootvader of –moeder toen meegemaakt hebben. We organiseren dit project in samenwerking met de blauwhelmen, mensen van de crossing borders en de organisatie van Warchild, “ aldus Erwin Pasmans (BiB) en de jeugdraad Voeren.Vertrekpunt: Voerenstraat Moelingen (bij de bank die de kinderen van Voeren betegeld hebben met mozaïeksteentjes met uitbeeldingen over vrede) Tijdstip: 10u30 Datum: 7 september 2019Inschrijven: info@devoor.be

Voor info Noorbeek: www.12-09-1944.NL

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio