Voeren herdenkt honderd jaar wapenstilstand

Print

Eerbetoon op de begraafplaats in Sint-Martens-Voeren Foto: Nico Meens

Voeren - Dit jaar worden op 11 november ook in Voeren wapenstilstand en de oorlogsslachtoffers van beide oorlogen herdacht. Dit jaar het 100 jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapens werden neergelegd. Herdenkingen zijn er in Sint-Martens-Voeren en Moelingen.

Traditiegetrouw trekt  de schutterij Sint-Martinus, de oudste vereniging van Voeren,  naar de Sint-Martinuskerk  waar de oorlogsslachtoffers, de overledenen van de vereniging en hun families tijdens een herdenkingsdienst worden herdacht.  Om 11.00 uur worden de klokken in alle kerken over heel België geluid en wordt er 'n minuut stilte in acht genomen. Ook in Voeren dus. In Sint-Martens-Voeren kunnen alle mensen aansluiten bij de hulde. De schutterij trekt vervolgens door het dorp naar de oorlogsmonumenten en naar het ere perk van de begraafplaatsen. Uiteraard gebeurt dit in het gezelschap van vaderlandslievende verenigingen en van het college van burgemeester en schepenen en gemeenteraadsleden. Aan de verschillende monumenten is er een bloemenhulde en wordt de Last Post geblazen.

 

Vredesbank

 

In Moelingen is er eveneens een speciale herdenking. Moelingen behoorde tot één van de eerste dorpen die bij de inval door de Duitsers platgebrand werden. Hierbij werden een aantal Voerenaars op gruwelijke wijze omgebracht.  Een van de laatste gebeurtenissen van deze ‘Groote Oorlog’ was de vlucht van keizer Wilhelm. Hij en zijn gevolg arriveerden op 10 november 1918 rond zes uur ’s ochtends aan de grens bij Withuis Moelingen zodat dit dorpje rechtstreeks betrokken was bij zowel het begin van de Groote Oorlog als bij de dag dat in Compiègne de Wapenstilstand ondertekend werd op 11 november 2018, precies honderd jaar geleden. Speciaal voor deze herdenking zullen er grote fotozeildoeken die ook reeds vier jaar geleden tijdens het begin van de herdenking van de Groote Oorlog in Moelingen de Voerenaars en bezoekers deze feiten deden herbeleven. Ook nu worden deze foto’s opnieuw bevestigd op diverse plaatsen in Moelingen. Een gegidste wandeling door het dorp langs alle zeildoeken zal plaatsvinden op zondag 11 november van 13.00 tot 14.00u.Op een gepaste wijze sluit men ook af met de inhuldiging van een kunstwerk: een speciaal gecreëerde kunstzitbank waar elementen van deze gruwelijke oorlog in verwerkt zijn. Een creatie die mede tot stand kwam via Kunstpodium Voeren, de gemeentelijke jeugdraad en tal van kinderen uit alle scholen  uit de Voerstreek, uit Eijsden en uit Wallonië!

Programma herdenking 'Groote Oorlog' 11 nov 2018

10.00 uur mis, aansluitend herdenking in Sint-Martens-Voeren.

12.45u: samenkomst op het kerkplein van Moelingen

13.00u: Gegidste wandeling door het dorp langs de openluchtexpo met zeildoeken

14.00u: Officieel herdenkingsmoment met toespraak  door burgemeester Huub Broers aan de nieuwe kunstzitbank (Voerenstraat 49, 3790 Moelingen, tegenover de Orsmolen)

15.00u: afsluiting receptie met een borrel in Brasserie De Berwien, Withuisstraat 1, 3790 Moelingen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio