Sint-Truiden blijft Voerenaars dankbaar

Print

Bloemenhulde voor de hulp aan de burgerwacht van Sint-Truiden Foto: Nico Meens

Voeren - Op zondagnamiddag 12 augustus bracht een afvaardiging van het Eenheidsfront van vaderlandslievende verenigingen uit Sint-Truiden voor de 23ste keer een bezoek aan de gemeente Voeren. Traditiegetrouw werden er bloemen neergelegd aan de naam- en herdenkingsplaat aan het oud gemeentehuis in Remersdaal.

Dit jaar waren er een veertigtal oud-strijders en vertegenwoordigers van Vaderlandslievende verenigingen en senioren van de partij. Zij maken van deze gelegenheid graag gebruik om jaarlijks een bezoek te brengen aan Voeren. Zij werden ontvangen door voorzitter van de gemeenteraad, Jean Duijsens  en schepenen Jacky Herens en William Nijssen en enkele gemeenteraadsleden.

Sint-Truiden kreeg het net als Moelingen zwaar te verduren tijdens de eerste oorlogsdagen in 1914. In Sint-Truiden vielen er 35 doden, 18 woningen werden in brand gestoken en 6 werden beschadigd. Op 31 juli 1914 werd de Burgerwacht gemobiliseerd. Het bevel berustte bij majoor-commandant Paul Cartuyvels. De Belgische Genietroepen bliezen alle bruggen van de spoorweg in de omgeving van Sint-Truiden op, waardoor er geen enkele trein meer kon toekomen noch vertrekken. Op 9 augustus 1914 (enkele dagen na de inval in Moelingen) trokken de Duitsers Sint-Truiden binnen en leverden zij slag met de Burgerwacht. Commandant Neys en schepen Jef Quintens voerden later op de dag onderhandelingen met de Duitsers omtrent de overgave van de stad. Zij kwamen overeen dat de stad niet beboet of bestraft zou worden en dat de Burgerwacht haar wapens moest inleveren. Ondanks de gemaakte afspraken werd de stad later op de dag toch beschoten met kanonnen vanuit het Schurveveld. Op 10 augustus 1914 werden de 166 leden van de Burgerwacht krijgsgevangen genomen en moesten ze onder strenge bewaking, zonder eten of reserveschoeisel te voet naar Aken gaan. Van daaruit werden ze naar kampen in Paderborn, Münster en Soltau vervoerd. Uit angst voor de Duitse bezetter bood de Tongerse bevolking geen hulp aan de gevangenen. Dit deed een gedeelte van de Voerense bevolking wel!  In Remersdaal, Teuven en ’s-Gravenvoeren ontfermden de inwoners zich gedurende enkele dagen over de uitgeputte Truienaren. De goede zorgen, de verpleging, het eten en het onderdak hielp velen om de zware beproeving te doorstaan.

Om deze feiten te herdenken werd in 1919 een gedenkplaat aangebracht aan de gevel van het “huis Knuts” in Sint-Truiden. In 1939 werd de plaat verwijderd en kwam ze terecht op de zolders van het stadhuis. Na meer dan 60 jaar vonden leden van de Heemkundige Kring de plaat terug. Het stadsbestuur liet de plaat renoveren en terughangen aan de gevel van het huis aan de Tongersesteenweg. Ook  in Remersdaal kwam er een herdenkingsplaat.

Uit dankbaarheid liet majoor Paul Cartuyvels, als leider van de Burgerwacht, deze na zijn terugkeer uit gevangenschap bezorgen. Aangezien de oorspronkelijke gedenksteen in Remersdaal nog nauwelijks te lezen was, besloot het stadsbestuur in 2002 een nieuwe gedenkplaat te laten ontwerpen door de kunstenaar Jos Schrijnemakers (+ 2006). Deze gedenkplaat bevindt zich nu in de nieuwe raadszaal van het gemeentehuis in ‘s-Gravenvoeren.

Na de toespraken van schepen Jacky Herens en wees schepen Bert Stippelmans erop dat als blijk van erkentelijkheid naar de Voerenaars  toe er in de deelgemeente Wilderen een nieuwe weg aangelegd is met als naam Remersdaallaan.

Het bezoek aan Voeren stond ook dit jaar nog steeds in het teken van 100 jaar ‘Groote Oorlog’.

Er was tevens een bloemenhulde en herdenkingsmoment voor het oud gemeentehuis van Remersdaal.  (nm)

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio