Sint-Maartensvuur zal hoog oplaaien

“Zoveel vonken er vlogen, zoveel appels er komen”

Print

Het Maartensvuur laait hoog op Foto: Nico Meens

Voeren - Op donderdag 10 november en op vrijdag 11 november viert Sint-Martens-Voeren het feest van Sint-Martinus met het Maartensvuurke en het patroonfeest van de schutterij. Op elf november worden traditiegetrouw de oorlogsslachtoffers gehuldigd.

Op donderdag  10 november start de Sint-Maarten viering in het kerkdorp Sint-Martens-Voeren. Op de vooravond van het Sint-Martinusfeest, de patroonheilige van dit kerkdorp, zaal het vuur hoog oplaaien aan het Heem De Komberg.  Het’ Sint-Maartensvuurke’ wordt traditiegetrouw  georganiseerd door de Chiro. Jong en oud  stappen dan achter de tractor en de kar mee door het dorp om hout te sprokkelen en zingen:  “Anne, Marianne, potten en pannen, geef ons wat hout om het Sint-Maartensvuur te kunnen branden.”  Traditiegetrouw dragen de kinderen een zelfgemaakte uitgeholde en lichtgevende biet of lampion  mee in de optocht.  Vooral de kinderen zijn in de ban van  dit feest.  Rond het vuur is er uiteraard animatie (zie foto). In  de tentjes kan iedereen terecht voor een kop warme choco,  een pannenkoek, een stukje platz, een jenevertje of een glaasje fris. De stoet voor het ophalen van het hout vertrekt om 18.30 uur.

Schutterseer

Traditiegetrouw op elf november, dag van Wapenstilstand, trekt  de schutterij Sint-Martinus, de oudste vereniging van Voeren,  naar de Sint-Martinuskerk  waar de oorlogsslachtoffers, de overledenen van de vereniging en hun families tijdens een herdenkingsdienst worden herdacht.  Na de mis  trekken muziekgroep en schutters door het dorp naar de oorlogsmonumenten en naar het ereperk van de begraafplaatsen om er de slachtoffers uit beide oorlogen te huldigen. Uiteraard gebeurt dit in het gezelschap van vaderlandslievende verenigingen en van het college van burgemeester en schepenen en gemeenteraadsleden. Aan de verschillende monumenten is er een bloemenhulde en wordt  de Last Post, traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden, gespeeld. Aansluitend trekt de groep in stoet naar het Schuttershof voor een traktatie van de koning van de vereniging volgt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio