© Nico Meens

© Nico Meens

thumbnail: null
thumbnail: null

Het graf van Navagne: verhaal van een historische site

Het graf van Navagne, geschreven en geregisseerd door Pieternel Bollmann, is onderdeel van het artistieke project De Schans van Navagne ontwikkeld door Van Eyck Mirror, het projectbureau van de Van Eyck in opdracht van de gemeente Eijsden-Margraten. Zaterdag namiddag woonden tal van inwoners van Moelingen, ondermeer de familie Duijsens die op de Schans gewoond heeft, er een voorstelling bij waarin feit en fictie door elkaar liepen, waarin de rijke geschiedenis van het fort aan bod kwam, maar er ook plaats was voor een wonderlijke, gedroomde geschiedenis.

nico meens

MOELINGEN-Voeren - Het graf van Navagne, geschreven en geregisseerd door Pieternel Bollmann, is onderdeel van het artistieke project De Schans van Navagne ontwikkeld door Van Eyck Mirror, het projectbureau van de Van Eyck in opdracht van de gemeente Eijsden-Margraten. Zaterdag namiddag woonden tal van inwoners van Moelingen, ondermeer de familie Duijsens die op de Schans gewoond heeft, er een voorstelling bij waarin feit en fictie door elkaar liepen, waarin de rijke geschiedenis van het fort aan bod kwam, maar er ook plaats was voor een wonderlijke, gedroomde geschiedenis.

Vier mensen treffen elkaar, op een doodgewoon grasveld, zo lijkt het. Het gaat hen echter om wat er onder dat gras begraven ligt. ‘Het graf van Navagne’, (voor de Moelingenaars de Schans of het kasteel Van Elven), geschreven en geregisseerd door Pieternel Bollmann, is onderdeel van het artistieke project De Schans van Navagne ontwikkeld door Van Eyck Mirror, het projectbureau van de Van Eyck in opdracht van de gemeente Eijsden-Margraten.

De restanten van deze door de Spanjaarden in de zeventiende eeuw gebouwde vesting liggen ondergronds in het Belgisch-Nederlandse grensgebied.De gemeente Eijsden-Margraten wil, in samenwerking met de gemeente Voeren, de overblijfselen van het fort archeologisch, landschappelijk en toeristisch ontwikkelen.De gemeente Eijsden-Margraten heeft Van Eyck Mirror gevraagd om de historie in deze site zichtbaar te maken.

Van Eyck Mirror werkte hiervoor samen met de Toneelacademie Maastricht. Theatermaker Pieternel Bollmann maakte een voorstelling waarin feit en fictie door elkaar liepen, waarin de rijke geschiedenis van het fort aan bod komt, maar ook plaats is voor een wonderlijke, gedroomde geschiedenis. De voorstelling zal tevens de voorzet zijn voor een kunstwerk dat op een later tijdstip permanent op deze locatie zal worden geplaatst in de weilanden naast de vroegere kasteelhoeve en het fort zal markeren.

Voorstelling op locatie van het ondergrondse fort de Schans van Navagne ook nog op zondag 4 september 14.00 uur.

Spelers: Daphne Bunskoek, Eva Damen, Remco Melles, Jeroen Molenaar en Ad RijsdijkDramaturgie: Mart-Jan Zegers. Regie begeleiding: Arie de Mol (De Appel)Men kan de voorstelling gratis bijwonen, wel aanmelden via: register@janvaneyck.nl.Dit project wordt Mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Elisabeth Strouven Fonds. Met dank aan IOED Oost-Haspengouw & Voeren.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio