“Wij zijn vandaag allen bij de brandweer”

Geslaagde integratiedag in Voeren

Print

Geslaagde integratie dag in Voeren Foto: Nico Meens

Voeren - 120 jongeren, mensen met een beperking en leerlingen van het 6de jaar van de PSS Voeren, brandweerlieden van de zone Oost-Limburg (Genk, Bilzen, Voeren) en de zone Zuid-West (kazerne Hasselt) beleefden op de sportterreinen van de provinciale campus van ’s-Gravenvoeren een fantastische en intensieve integratie dag. Dit initiatief, waarbij leuk en competitief samenwerken centraal stond, werd genomen door Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS), samen met het Buitengewoon Onderwijs, de Provincie Limburg, g-sport en de brandweer.

“Een project waaraan we graag meewerken,” overtuigen  Tom Timmermans (kazerne Hasselt) en Hilde Ceyssens (Lerares LO PSS  Voeren).

De leerlingen van het secundair onderwijs  van Voeren, van de BUSO van Genk, jong volwassenen van TEVONA  (Oost-Heuvel Riemst) , (samen 120 validen en mensen met een beperking) namen deel aan deze integratiedag. 

“Doelstelling van deze unieke sportdag in het teken van brandweeractiviteiten  is mensen uit het Buitengewoon Onderwijs en leerlingen van het 6de jaar van het middelbaar onderwijs samen te brengen. We hebben 16 gemengde ploegen gemaakt met deelnemers uit elke groep. Zij moeten samen acht  opdrachten uitvoeren en trekken de volledige dag samen op om zich om te kleden, samen te eten en om  in groep de opdrachten uit voeren. Deze staan vandaag  in het teken van de brandweer,” aldus   Ludo Winters, stafmedewerker van SVS.

Een brandje blussen, de brandweerslang hanteren om tonnen met water te vullen, een behendigheidsparcours afleggen, radio contact maken, een ‘gevaarlijke’ vijver oversteken, een touwenparcours, het stond allemaal op het menu.  Leuke momenten waaraan de deelnemers heel wat plezier beleefden.  “Met deze initiatieven proberen we de mensen met een beperking  zoveel mogelijk aan het sporten te krijgen,” motiveert Ronny Wasiak verantwoordelijke voor G-sport van de provincie Limburg. “Het is bijzonder waardevol dat de laatste jaar van onze school dit project mogen delen.  Op deze wijze kunnen zij kennismaken met mensen met een beperking en samen met de brandweerlieden iets verwezenlijken.  Tof ook dat directeur Soudant  ons de kans heeft gegeven om aan dit unieke project deel te nemen,” besluit lerares LO Hilde Ceyssens .


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio