© Nico Meens

© Nico Meens

© Nico Meens

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het carnavalseizoen start op elf november

Feestneuzen mogen uit de lade

Traditiegetrouw mogen de ‘carnavalisten’ op elf november opnieuw de feestneuzen opzetten. Precies op die dag om elf uur elf, worden zij gebeten door de microbe en barst het gekste feest van het jaar weer los. De erecode van ‘dé carnavalist’ zegt dat de feestneuzen tussen elf november en de advent en vervolgens vanaf januari tot aswoensdag en ook nog met halfvasten alle remmen mogen losgooien. Op talrijke plaatsen in Limburg en ook bij onze Noorderburen (zeker in Maastricht bijvoorbeeld) kunnen liefhebbers van het genre op woensdag 11 november vanaf 11.11 uur dan ook deelnemen aan een waaier van openingsfestiviteiten.

nico meens

Officieel begint de gekste tijd van het jaar op elf november. Raden van Elf, prinsengardes, dansmariekes en feestvierders halen scepters, gekke plunjes, feestneuzen en maskers uit kasten en laden. Carnavalschlagers, tonpraters, clowns en andere knotsgekke toestanden kleuren weer een aantal maanden de zalen en straten met dit stuk volkscultuur. Op tal van plaatsen gebeurt deze start trouwens vrij luidruchtig.

Bij Eisder Gijs en Bosbeir in Eisden-Maasmechelen wordt carnaval om elf uur elf aangekondigd met elf kamerschoten. Op de Groenmarkt in Sint-Truiden gaan om elf minuten na zeven ’s avonds de elf ‘Latsjanen’ (lantaarns) op volle kracht branden en worden de nieuwe prinsen voorgesteld. De Orde van de Spasbinken start op de Grote Markt in Genk. De Breese Stoepluipers openen eveneens aan het monument. In Maasmechelen gaat carnaval met de Zavelzekskes van start aan het Pumpke om 11.11 uur met een heuse buitenzitting. Ook in Opgrimbie, Tongeren, Diepenbeek, Lanaken, Lommel, Eisden, Lummen, Rotem, Eksel, Leopoldsburg en Voeren (Schuttershof vanaf 15.11 uur) en elders gaat het weer “loos”.

Carnavalesk Riemst

Carnavalesk Riemst is aan zijn tiende editie toe. Zoals bij vorige gelegenheden vinden de festiviteiten ook dit jaar weer plaats in zaal 't Paenhuys. Om 11.00 u start het officiële gedeelte met om stipt 11.11 u. de officiële opening in aanwezigheid van Jean-Jos Lecoque, de nationale voorzitter van de Federatie van Europese Naren (en Riemstenaar!) en andere FEN-bestuursleden (FEN = Federatie Europese Narren), alsook een gemeentelijke delegatie met de burgemeester en de voorzitter van Carnavalesk op kop. Na het officiële gedeelte volgen de echte feestelijkheden. Zoals de traditie het wil, speelt de Hofkapel van Val-Meer de eerste noten. Aansluitend treden tal van artiesten op: Kidswing, Domm en Dööl, Frans Theunisz, Juulke, Erwin vaan ‘t merretkoer, Om 17.30 u. start de afterparty met DJ Yannick Crijns.

Op vrijdag 13 november (om 20.11 uur) organiseert Liveke de Limburgse dag in Lanaken (CC) en wordt de Bronsgroene Leeuw uitgereikt aan de ‘Blauw Sjuut’ uit Heerlen. Op vrijdag 27 november (20.00 uur) zoekt Carnavalissima (van Liveke) in de sporthal van Borgloon naar de beste meezinger van het jaar. Voor een overzicht kan men terecht op http://www.fenvlaanderen.be/kalender en http://www.liveke.be/events


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio