Zeil- en surfclub Zutendaal neemt nieuw clubhuis in gebruik! Opendeurdagen weekend 28 en 29 mei van 10 tot 17 u.

Print
Zeil- en surfclub Zutendaal neemt nieuw clubhuis in gebruik!  Opendeurdagen weekend 28 en 29 mei van 10 tot 17 u.

Foto: Nieuwe lokaal aan de surf- en zeilplas

In september 2015 startte de zeil- en surfclub V.V.W. Zutendaal met de bouw van een nieuw clubhuis. Eind mei wordt dit ingebruik genomen. Tijdens de Watersportdagen van 28-29 mei geeft de zeil- en surfclub gratis initatie aan geïnteresseerden. Tegelijk wordt de nieuwbouw aan het grote publiek voorgesteld. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 28 mei om 19.00 uur aan de plas in de Sellerveldstraat 10 te Zutendaal.

De zeil- en windsurfclub is reeds sinds 1982 actief op de Papendaalse plas maar kon omwille van de uitbating van de zandgroeve en het ontbreken van een provinciaal uitvoeringsplan voor het hele gebied tot voor kort geen duurzame infrastructuur en clubaccommodaties bouwen. Daarom behielpen de zeilers en surfers er zich gedurende meer dan 30 jaar met 'tijdelijke' loodsen en een 'prefab' clublokaaltje. Deze waren zonder vergunning geplaatst maar ze werden zolang gedoogd door begripvolle overheden omdat het gebied Papendaalheide van in het begin stille recreatie en natuurbeleving als nabestemming kreeg en de zeil- en surfactiviteiten hier perfect in pasten. De club handhaafde zich maar een echt toekomstperspectief bleef meer dan 30 jaar uit.

Masterplan Papendaalheide

In 2012 kwam er door de goedkeuring van het masterplan Papendaalheide een eind aan deze lange periode van onzekerheid. In zijn verklaringen aan de pers zag de toenmalige burgemeester Jos Beuls al vol optimisme de ontwikkeling van een "toeristisch paradijs" tegemoet. Ook voor de zeil- en surfclub was eindelijk de tijd aangebroken om lang gekoesterde dromen van een duurzame en comfortabele infrastructuur in concrete plannen om te zetten.

Dankzij de financiële samenwerkingsovereenkomst met het huidige gemeentebestuur werd het nieuwbouwproject voor VVW Zutendaal in februari 2015 eindelijk reëel. In totaal werd er door het gemeentebestuur € 400.000 (excl. BTW) geïnvesteerd in de nieuwe infrastructuur, waarvan 40% door de club over 20 jaar renteloos wordt terugbetaald.

Eind september 2015 begonnen de werken. Omdat het watersportseizoen loopt van mei tot september, was er niet meer dan 8 maanden tijd om dit bouwproject klaar te krijgen.

En dat lukte: eind maart kon de heer Dirk Smits, schepen van toerisme, de nakende afwerking van het gebied in de pers aankondigen. Behalve het nieuwe clubhuis voor de zeil- en surfclub realiseerde het gemeentebestuur ook een visvijver, een duikput en een BMX-parcours. Verwacht wordt dat deze toeristische opwaardering van Papendaalheide op langere termijn ook de verdere ontwikkeling van de verblijfsrecreatie in dit gebied zal aanzwengelen.

Papendaal Beach

Als het nieuwe clubhuis in gebruik gnomen is, zullen alle oude boxen en loodsen op het terrein opgeruimd worden. Het oude clubhuis werd als eerste gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw.

De kelderverdieping van het nieuwe gebouw is 400 m2 groot en biedt plaats voor de berging van alle zeil- en surfmateriaal van de zeilschool en van de clubleden. Deze bergruimte geeft rechtstreeks uit op het strand. De bovenverdieping herbergt een polyvalent cafetaria, leslokalen, kleedruimten, douches en sanitaire voorzieningen. Aan de waterkant is het clubhuis omringd met een ruim terras waarover nu al iedereen het eens is dat dit het mooiste terras van Zutendaal wordt.

Clubaccommodaties en strandvoorzieningen zijn exclusief voorbehouden voor de leden van de club maar ook de Zutendaalse belastingbetaler heeft zijn rechten. Daarom werd nu al overeengekomen dat tijdens de maanden juli en augustus het terras en het cafetaria na 18.00 uur eveneens toegankelijk zullen zijn voor niet-leden.

En tijdens het weekend van 28-29 mei staan de deuren van 10 tot 17 uur open voor het publiek. Niet alleen het gebouw kan bezocht worden. Zij die dit wensen kunnen tijdens dat weekend gratis hun eerste zeil- of surfervaring op doen. Bestuursleden en lesgevers staan klaar om u hierbij te begeleiden.

Maar ook als u zich niet op het water waagt, loont het de moeite om te komen kijken.

Als u de plas nog niet zou kennen is dit zowieso een unieke gelegenheid om een van de mooiste plekjes van Zutendaal te ontdekken. Maar ook zij die de plas al kennen zullen aangenaam verrast zijn door de metamorfose die de Papendaalse plas onderging.

See you at the beach!

Achtergrondinformatie over zeil- en surfclub VVW Zutendaal

De Papendaalse plassen ontstonden in de jaren ’60 door de ontginning van grind en zand in het gebied Papendaalheide op de grens tussen Genk en Zutendaal. Op het gedeelte van de zuidelijke plas, dat eigendom is van het gemeentebestuur van Zutendaal, is sinds 1982 de zeil- en surfclub V.V.W. Zutendaal gevestigd.

VVW Zutendaal is een privé-vereniging. Dit wil zeggen dat de plas, het strand en de clubaccommodaties in principe exclusief toegankelijk zijn voor leden en voor cursisten tijdens hun opleiding.

De enigszins ingesloten ligging maakt dit water geschikt voor initiatie en recreatief zeilen en surfen. De kwaliteit van het water is uitstekend en wordt permanent gecontroleerd door de Vlaamse Milieu Maatschappij.

Mede door de formule van de gezinsaansluitingen, telt VVW Zutendaal meer dan 500 aangesloten leden. Meer dan de helft van hen is afkomstig van Zutendaal, de overige komen uit de aangrenzende gemeenten. Niet alleen de actieve zeilers en surfers vinden hun weg naar de plas, ook de andere gezinsleden genieten in de zomer op het strand of het terras van de Papendaalse plas. Vandaar dat er in de marge ook al eens beachvolleybal of petanque gespeeld wordt.

Zeil- en surfschool: jaarlijks meer dan 600 cursisten!

Naast de eigen recreatieve clubactiviteiten nemen de leden van V.V.W. Zutendaal ook actief deel aan de provinciale zeilcompetitie. Het seizoen start tijdens de paasvakantie en loopt tot half oktober maar de meeste activiteiten aan de plas concentreren zich in de maanden juli en augustus. Dan vinden de zomersportkampen plaats. De meeste van deze kampen zij afgestemd op beginnende zeilers en surfers.

Naast zijn eigen aanbod organiseert de club ook cursussen in samenwerking met jeugd- en sportdiensten uit de regio.

De cursisten zijn vooral jongeren (minimum 8 jaar) maar in principe kan iedereen die gezond en fit is leren varen met een boot of surfplank.

VVW Zutendaal is een erkende zeil- en surfschool, aangesloten bij de Vlaamse Yachting Federatie (V.Y.F.) De programma’s en inhoud van de cursussen stemmen overeen met deze die door de watersportfederaties en BLOSO worden aanbevolen.

Naast deze 'klassieke' zeil- en surfcursussen, biedt de club ook meer recreatieve watersportkampen aan die een kennismaking met de zeil- en surfsport combineren met spel en sport en zelfs met taallessen. Jaarlijks noteert VVW Zutendaal meer dan 600 jongeren en volwassenen die op die manier op de Papendaalse plas kennismaken met de zeil- en surfsport.

Een volledig overzicht van het cursusaanbod is beschikbaar op de website van de club (vvwz.be). Er kan online ingeschreven worden.

Jeugdwerking

Bij de sportieve clubactiviteiten staat de jeugdwerking centraal. De jongeren in de club domineren niet alleen de eigen open clubwedstrijden. Zij vertegenwoordigen de club ook in de provinciale competitie van de Limburgse Zeil Federatie.

Meer informatie: Bert Nijs, voorzitter: 0471 12 51 08

Juul Bollen, secretaris: 0474 20 21 36

MR


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio