Sint-Martinuskerkkoor viert 45 jaar met jubileummis zaterdag

Print
Sint-Martinuskerkkoor viert 45 jaar met jubileummis zaterdag

Foto: © Luc Weyens

Herk-de-Stad - Het Sint-Martinuskerkkoor van Herk-de-Stad bestaat 45 jaar. Dat viert het koor met de opluistering van de eucharistieviering van zaterdag 15 september om 17 uur in de Sint-Martinuskerk van Herk-centrum.

Het Sint-Martinuskoor werd opgericht in de periode van Deken Janssen in Herk-de-Stad. De pioniers luisterden de hoogmis op zondag op, wat hen de veelzeggende naam de ‘Sunday Singers’ opleverde. Om meer parochiale inzet te realiseren, staken een aantal vrouwen de koppen bij elkaar voor een eigen koor dat voornamelijk de uitvaartdiensten verzorgde. Ook de zingende dames kregen een toepasselijke naam met een knipoog: de Requiem Girls!

Geleidelijk aan groeiden beide groepen naar elkaar toe en startten ze met meerstemmige zanguitvoeringen voor opluistering van de kerkelijke feesthoogdagen: Kerstmis, Pasen,

Pinksteren, Allerheiligen. Ook voor huwelijken, gouden huwelijksvieringen en aanverwante smeerden de leden van het koor de keel. Voor uitvaarten begonnen ze de lat zelfs hoger te leggen met uitvoeringen in meerstemmige zang.

Vele jaren leidde Laura Brems het koor als dirigente, maar een tiental jaren geleden gaf ze het – fictieve – dirigeerstokje door aan Hugo Adams. Toch zit het nog in de aard van het muzikale beestje dat ze nog beschikbaar blijft om aan  de pupiter te staan op dagen dat Hugo Adams eens verstek moet laten gaan.

Het koor werkte samen onder pastorale begeleiding van verschillende Dekens:

Janssen, Cuypers, Meysen en momenteel Deken Coppejans. Ook met verschillende organisten musiceerde het koor: Meester Buekers, Henri Raskin, Jos Baldewijns, Hugo Adams, en de laatste jaren vooral met Koen Vandewal (zondags vieringen en feestelijkheden) en Willy Creten (uitvaartdiensten). Ook beurtelings met Dokter Paul Bulens en occasioneel met Frans Vanbael of Jo Ballet als ‘vervangorganisten’. Het koor heeft ondertussen ook een stevige reputatie opgebouwd in het opluisteren van missen op de VRT-radio.

In de mis van zaterdag 15 september om 17 uur tonen ze leden van het koor nog eens welke schitterende variatie noten ze op hun zang hebben.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio