Voordracht ‘Getrouwde geestelijken in middeleeuws Wales’

Print
Herk-de-Stad - Middeleeuws Wales, een bolwerk van getrouwde geestelijken?’ is het thema van een voordracht vanavond om 20 uur in gemeenschapscentrum De Markthallen. De voordracht wordt gegeven door Sofie Pichal, lid van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk. De avond wordt georganiseerd door de Geschiedkundige Kring samen met het Davidsfonds.

In de middeleeuwen was het celibaat voor de clerus niet vanzelfsprekend. Het principe werd pas algemeen erkend in de westelijke kerk in de 11de eeuw, door de Gregoriaanse hervorming. De clerus moest vanaf dan in kuisheid leven. In de praktijk bleven heel wat geestelijken rebelleren tegen de maatregel. Hier in onze dorpen kennen we nog sporadisch voorbeelden in de 15de eeuw. Maar op de Britse eilanden was het verzet enorm.

In deze lezing biedt Sofie Pichal een beeld van het verzet van de getrouwde geestelijken en van de maatregelen die plaatselijke Welshe kerkhervormers namen om het celibaat te promoten. De vraag is met welk resultaat. Sofie Pichal is Master Geschiedenis (2010), Master Medieval and Renaissance Studies (2011), Master Cultural Studies (2012)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio