“Weinig honger geleden tijdens Eerste Wereldoorlog”

Print

Franse vluchtelingen in Geetbets. Foto: HBVL

Geetbets - Geetbets 1914-1918 – Een vlam in de grote wereldbrand’ is de titel van een nieuw boek van geschiedkundige kring Limes Gatia van Geetbets. Auteur Guy Leus geeft naast een nauwkeurige beschrijving van de strijd een beeld van het dagelijkse leven in de fusiegemeente Geetbets. Je krijgt ook heel wat informatie over de lokale oud-strijders, weggevoerden en gesneuvelden. Met de uitgave zet de geschiedkundige kring zijn 30ste verjaardag in de kijker.

Militair is de geschiedenis van Geetbets tijdens WOI verwant met buurstad Halen, waar op 12 augustus  1914 de Slag der Zilveren Helmen werd gestreden. Guy Leus: “Geetbets ligt net als Halen aan de Gete, de tweede Belgische verdedigingslinie na de capitulatie van de Luikse forten.  Het boek volgt – op basis van een dagboek van de hier gelegerde Gidsen - het verloop van de strijd van de dagen voor 12/8 tot 18/8, datum waarop de Duitsers de Gete overstaken. Elders lezen we dat soldaten die in Halen gewond waren geraakt, naar het station van Geetbets werden gebracht, van waar ze naar ziekenhuizen in Tienen en Brussel werden getransporteerd. Na de doortocht van de Duitsers verkeerde Geetbets in bezet gebied.  Dat bracht heel wat nieuwe regels met zich mee, maar briefwisseling uit die tijd leert dat de mensen het nog zo kwaad niet hadden.  Hier woonden vele boeren, die in hun eigen voedsel konden voorzien. Zo lezen we van een familie dat ze nog ‘varkens op de zolder had hangen’. Elders lezen we dat de bijen een goede opbrengst hadden opgeleverd, maar ook wel dat ze geen duiven meer mochten houden. Brieven van de zusters leert dat ze als bescherming schapulieren aan de soldaten meegaven. Van de aalmoezenier aan het front zijn brieven teruggevonden van gevangen genomen Belgische soldaten, die smeekten om hun vrijheid. Blijkbaar was het leven in de gevangenis nog slechter dan aan het front. In de laatste maanden van de oorlog duiken beelden op van Fransen die op de vlucht voor het geweld aan de Moezel in Geetbets terecht gekomen zijn.”

In deel twee gaat de aandacht naar lokale oud-strijders en weggevoerden. Guy Leus: “Meer dan 280 personen worden voorgesteld, het merendeel met een foto. Daarnaast krijgen ook de gesneuvelden in het boek een speciale plaats. Het belang van WOI komt ook aan bod. Die bracht heel wat veranderingen in onze maatschappij: medische ontwikkelingen zoals betere bloedtransfusie, plastische chirurgie, opkomst van het communisme, feminisme omdat vrouwen belangrijkere functies gingen bekleden, polshorloge in plaats van zakhorloge…

‘Geetbets 1914-1918’ (355 blz. op A4, 18 kaarten, 115 documenten, 460 foto’s, index 500 familienamen) kost 23 euro bij voorintekening tot 20 november. Nadien betaal je 28 euro, telkens + eventuele verzending (4,50 euro in België). Voorintekenen door storting op het rekeningnummer IBAN BE69  8538  4442  8478 van Limes Gatia Vijverstraat 5 te 3450 Geetbets met vermelding ‘Geetbets 1914-1918’. De namen van de voorintekenaars worden in het boek vermeld. Info: Guy Leus, tel. 011/58.10.76.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio