© © Luc Weyens

Julien Lekens vertaalt diversiteit bibliotheek in kunstwerk

Aan de toegang van gemeenschapscentrum De Rietbron kan je vanaf nu een kunstwerk met de tekst ‘bibliotheek’ bewonderen. In De Rietbron is ook de bibliotheek van de stad Halen gevestigd. Het kunstwerk is een creatie van letterkapper Julien Lekens uit de deelgemeente Zelem. “Het bevat de namen van een variatie van auteurs, net zoals een bibliotheek een verzameling is van werken van schrijvers van allerlei aard”, vertelt Julien Lekens.

Luc Weyens

Halen was tot 2010 een van de drie Limburgse gemeenten zonder officiële bibliotheek. In De Rietbron werd een ruimte van bijna 270 vierkante meter voor de inrichting van een bibliotheek voorzien. De opening was een schot in de roos, wat met het kunstwerk voor de vijfde verjaardag in de verf wordt gezet.

Het kunstwerk is een verticale creatie in natuursteen met daarop aan de voorzijde de letters bibliotheek in een sierlijke vormgeving uitgekapt. Aan de achterzijde staan de namen van een reeks auteurs. Ontwerper Julien Lekens: “Het gaat om 26 namen, telkens een van elke letter in ons alfabet. Technisch was er deze beperking dat de namen wegens de breedte van de steen niet meer dan zes letters mochten tellen. De namen zijn alfabetisch gerangschikt net zoals boeken in de bibliotheek alfabetisch op de naam van de auteurs staan opgesteld. Ook de keuze van de namen weerspiegelt de variatie van de bibliotheek. Het gaat onder meer om Belgische auteurs zoals Louis-Paul Boon, Hugo Claus en Paul Koeck, maar ook namen uit het buitenland, zoals de Ierse auteur en Nobelprijswinnaar literatuur William Butler Yeats en de Franse schrijver Emile Zola of van nog verder weg zoals Lulu Wang en Xu Xi. De variatie van auteurs vertaalt ook de diversiteit van de bibliotheek. Zo vind je auteurs van proza en poëzie onder elkaar, ook bijvoorbeeld de naam van de succesvolle auteur van jeugdboeken Marc De Bel en van striptekenaar Uderzo, de man achter de wereldberoemde strips van Asterix. Niet alle namen zullen de bezoekers van De Rietbron bekend voorkomen, maar een onbekende naam prikkelt net de nieuwsgierigheid om te gaan zoeken wie die naam precies is.”

Aan de bovenzijde van het kunstwerk vertrekken een aantal lijnen, die aan een zijde naar beneden lopen. Julien Lekens: “Dat zijn de bladzijden van het boek met aan de bovenzijde ook de band van het boek. In de bladzijden is ook de tekst ‘Al het geschrevene staat vast, al het andere vervloeit” aangebracht.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio