Gemeente onderzoekt afschaffing voorrang van rechts

Print
Gemeente onderzoekt afschaffing voorrang van rechts

Foto: © Luc Weyens

Geetbets - De gemeente Geetbets start een onderzoek naar het nut en de haalbaarheid om de voorrang van rechts op gemeentewegen af te schaffen. De gemeenteraad heeft daarvoor het licht op groen gezet.

“De voorrangsregel is op sommige kruispunten veel te verwarrend, wat er ook al tot ongevallen heeft geleid”, zegt schepen van Mobiliteit Chris Jamar (Open Vld). “Dat is  zeker het geval als de inrichting van de weg een andere voorrangsregeling suggereert. de afschaffing van de voorrangsregel schept meer duidelijkheid.”

Andere gemeenten hebben al resoluut voor de afschaffing van de omstreden verkeersregel gekozen. In de gemeente Glabbeek heeft 85 procent van de 700 deelnemers aan een referendum voor de afschaffing van de voorrangsregel gestemd. Toch wil burgemeester en voormalig Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (Dorpspartij) niet over een nacht ijs gaan: “Wij brengen momenteel samen met het BIVV - Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid - en met de Vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen in kaart waar een afschaffing aangewezen is. Wij gaan voor een volledige afschaffing in die zin dat de situatie voor een wijziging van de voorrangsregeling geschikt is. Als dat niet zo is, moet een punt zo worden aangepast dat de aanleg van de wegen ook duidelijk aangeeft welke weg voorrang heeft en welke niet. Tegen december moet het plan op de gemeenteraad komen en de uitvoering ervan vanaf begin 2016. Essentieel daarbij is ook onze inventaris van de verkeersborden. Wij willen het aantal borden omlaag. Dat schept duidelijkheid. Nu staan er te veel. Minder borden betekent bovendien een besparing.”

In Tielt-Winge schafte de vorige CD&V-sp.a-meerderheid  op een aantal verkeerspunten de voorrangsregel af. “Het gaat om plaatsen waar een ‘belangrijkere’ weg voorrang heeft gekregen tegenover voorrang van rechts voor een ondergeschikte weg”, legt huidig burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) uit. Beeken was toen tegen de afschaffing en merkt ook geen effect van de afschaffing: “Die heeft niet geleid tot een daling van het aantal ongevallen en het aantal klachten over overdreven snelheid is niet toegenomen, maar ook niet afgenomen. Toch willen we de klok niet terugdraaien. Met de aanpassing van een verkeersregeling moet je heel omzichtig tewerk gaan.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio