© © Luc Weyens

Museum Zilveren Helmen ontvangt landkaart Duitse soldaat WOI

Het museum van de Slag der Zilveren Helmen in Halen is een uniek stuk rijker geworden: een landkaart gevonden op een gesneuvelde Duitse soldaat. De Belgische vinder, André Steyaers, gebruikte de kaart om er een brief aan zijn familie op te schrijven. “Zo’n origineel stuk van de slag heeft voor ons een grote waarde”, zegt Julien Stroobants van het museum.

Luc Weyens

De Slag van de Zilveren Helmen ging de geschiedenis in als enige Belgische overwinning zonder geallieerde hulp tijdens WO I. De historische gebeurtenissen in Halen speelden zich af op 12 augustus 1914. Toen de Duitse cavalerie op 10 augustus 1914 in Tienen werd opgehouden, besliste hun bevelhebber, generaal Von Der Marwitz, om via een bocht langs Halen door te stoten. De Belgische cavaleriedivisie van generaal De Witte had het manoeuvre echter door.

De landkaart is aan het museum geschonken door Koen Albregts uit Maasmechelen. Die vertelt hoe de kaart in zijn bezit is gekomen. “André Steylaers was de oudste van elf kinderen. Zijn jongste zus was mijn moeder. André overleefde de slag en vocht later nog aan de IJzer. Hij overleefde ook de oorlog en werd later architect. De kaart is uiteindelijk bij mij terechtgekomen.”

André Steylaers gebruikte de kaart om er – in het Frans - een brief aan zijn familie op te schrijven. Kunnen schrijven en dan nog in het Frans was in die tijd uitzonderlijk. “Hij kwam uit een bemiddelde familie, die hem de mogelijkheid had geboden om te studeren. Na de oorlog is hij trouwens nog architect geworden.”

In zijn brief schetst André ook een beeld van de Halense slag. Vertaald klinkt het zo: ‘Onze artillerie heeft knap werk geleverd. De Duitsers schoten heel slecht. De Belgische kanonnen schoten heel precies. De mitrailleurs hebben ganse compagnieën weggemaaid. De overwinning was voor ons. Wij hebben de vijand teruggedreven tot Halen.’

Julien Stroobants: “Typisch dat hij het zo zwart-wit voorstelt. Wij zijn de goeden en de Duitsers zijn de slechten. Interessant is ook dat het om een kaart van de regio Douai in Noord-Frankrijk gaat. Dat was de uiteindelijke bestemming van de Duitsers.”

Bij de overhandiging van de kaart aan het museum was ook Koens kleindochter Tove Tielemans (10), erbij. “Ik heb nog meegespeeld in de musical ’14-’18, waarin ik het kind van een familie op de vlucht vertolkte.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio