Roemeens adoptiedorp krijgt Berchmansicoon

Print
Roemeens adoptiedorp krijgt Berchmansicoon

Foto: © Luc Weyens

Diest - Deken Felix Van Meerbergen van Diest is met een delegatie van het Roemeniëcomité van Diest naar Apold gereisd, het Roemeense adoptiedorp van Diest, waar hij samen met de leden van het comité tot einde deze week actief is. Goed beschermd in zijn bagage zat een bijzonder cadeau: een icoon van de Diestse heilige Jan Berchmans. “Dit is een teken van de band die wij met de Grieks-orthodoxe kerk voelen”, zegt de deken. Eenzelfde icoon gaat later ook naar de Verenigde Staten en naar Polen.

Jan Berchmans zag op 13 maart 1599 het levenslicht in het pand ‘De Gulden Maene’ aan de Sint-Jan-Berchmansstraat. In september 1916 begon hij zijn priesteropleiding. Twee jaren later stuurden zijn oversten hem naar Rome, waar hij op 13 augustus 1621 aan een hevige koortsaanval stierf. Paus Pius IX verklaarde hem in 1865 zalig en op 15 januari 1888 volgde de heiligverklaring door paus Leo XIII. Zijn geboortehuis is nu als museum ingericht. Het is een bedevaartsplek, zeker in periodes van examens. Berchmans is de patroonheilige van de jongeren en de studerenden.

De schenking van een icoon van Berchmans is een heel bewuste keuze. Felix Van Meerbergen: “Iconen zijn voor de gelovigen van de Grieks-orthodoxe een belangrijk teken van de uitdrukking van hun geloof. De icoon is volgens alle rituelen van de kunst door een ervaren icoonontwerper geschreven, zoals dat van iconen wordt gezegd. De schenking van de icoon is een teken van de band tussen onze Kerk en de Grieks-orthodoxe Kerk, die de gebruiken van de katholieke Kerk volgens de orthodoxe ritus beleeft.”

De icoon is in drie exemplaren gemaakt. Deken Van Meerbergen: “Later gaat er een naar de stad Shreveport in de Verenigde Staten, meer bepaald naar de parochie van de Sint-Jan Berchmans, de enige ter wereld met een kathedraal die aan onze Diestse heilige is gewijd. Een tweede icoon gaat naar Polen, naar een parochie vlakbij Czestochowa, het gekende bedevaartsoord met de Zwarte Madonna.”

In Apold, het Roemeense adoptiedorp van Diest, draagt de deken zijn steentje bij in de initiatieven van het Roemeniëcomité voor de gezondheidszorg, de school, de naschoolse kinderopvang en de ontwikkeling van groentetuinen.

LW

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio