© HBVL

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null

Verdwenen kerk Zelem in focus op Open Monumentendag

Op Open Monumentendag zondag 13 september gaat de aandacht in Halen naar de archeologische site van de ‘verdwenen kerk’ met daarbij de burcht van Zelem. Die site is nu beschermd.

Luc Weyens

In Zelem zou al in de zevende eeuw een bewoningskern bestaan hebben in de buurt van een versterking in de Demervallei. De burcht werd gebouwd door de heren van Zelem en had een strategische ligging vlakbij de Demer. Bij een opgraving een tiental jaren geleden werden nog enkele restanten van de muur in ijzerzandsteen aangetroffen. Ook de eerste kerk van Zelem stond aan de oever van de Demer. Er zijn niet alleen sporen van een bakstenen kerkgebouw gevonden maar ook resten van de nederzetting zoals aardewerk, botresten, leisteen en stukjes baksteen.

Programma:Van 10 tot 18 uur loopt op de eerste verdieping van De Pastorie in Zelem (Dorpsstraat 34) een tentoonstelling in samenwerking met de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Jansdal Zelem en de Heemkring Limes Tamara uit Diest.

Om 14 uur start aan De Pastorie een begeleide wandeling van ongeveer 1 uur in samenwerking met de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Jansdal Zelem en de Heemkring Limes Tamara uit Diest. Vertrek aan de Pastorie in Zelem.

Om 11, 15 en 16 uur zijn er korte begeleide wandelingen naar de verdwenen kerk en oude dorpskern vanuit het Kasteelklooster Sint Jansberg, Sint Jansbergstraat 8.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio