© LW

© LW

© LW

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

44 helmen Wereldoorlog I vanaf nu in Halen

De 44 betonnen helmen van de provincie naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog staan vanaf nu in Halen. Ze bevinden zich op een terrein aan de Betserbaan, dat na een verfraaiing officieel wordt ingehuldigd.

Luc Weyens

De 44 betonnen helmen werden vorig jaar gemaakt in opdracht van het provinciebestuur. Het ging om 44 identieke exemplaren met een gewicht van 1800 kg. Elk van de helmen werd aan een Limburgse gemeente uitgeleend. Het was aan de lokale besturen om de helm met de hulp van inwoners en plaatselijke kunstenaars de helm een persoonlijke artistieke toets te geven. Na die artistieke verfraaiing werden de helmen samengebracht op een terrein aan de toegang van het provinciaal domein Bokrijk in Genk.

Daar stonden ze een maand te kijk om nu naar hun definitieve plaats in Halen te verhuizen. In Halen ze op een terrein dat eigendom is van het provinciebestuur aan de Betserbaan. Het gebied in kwestie ligt slechts op een boogscheut van het slagveld van de Slag van de Zilveren Helmen. Dat is de enige Belgische overwinning zonder geallieerde hulp tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Burgemeester Erik Van Roelen (CD&V) is blij met de komst van de helmen: “Ze sluiten perfect aan bij het Halense verleden. Het gebied waar ze staan wordt in opdracht van de provincie aangekleed en verfraaid. Er komen ook vlotte toegangen en informatieborden met achtergrondinformatie over de helmen. Als die werken achter de rug zijn, gaat het gebied met een officiële plechtigheid open. We hadden gehoopt dat het tegen de herdenking van de Slag in het tweede weekend van augustus al voor elkaar zou zijn, maar die timing blijkt niet haalbaar te zijn.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio