© LW

© LW

thumbnail: null
thumbnail: null

Tripel Trezeke 75 jaar na sluiting brouwerij opnieuw te drinken

Vanaf nu kan je opnieuw de lippen zetten aan Tripel Trezeke. Dat is een bier met een rijk verleden dat 75 jaren na het laatste brouwsel opnieuw door Betsenaren Willy Sempels en Jean-Pierre Nijns opnieuw op de markt wordt gebracht. Het bier is genoemd naar Theresia Jacobs, grootmoeder van bekende Halenaar Camille Vanwelkenhuyzen.

Luc Weyens

De geschiedenis van het bier gaat terug tot 1899. “Toen werd op het landgoed Ter Leenen, op grondgebied Rummen, brouwerij Coenen actief”, weten Jean-Pierre Nijns en Willy Sempels. “Meer dan veertig jaren lang werden daar diverse bieren gebrouwen en jenever werd er ook gestookt. In de Eerste Wereldoorlog werd brouwerij Coenen al eens het doelwit van de Duitsers, die er de koperen brouwketels kwamen roven. Bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog nam brouwer Coenen het zekere voor het onzekere en hij ontmantelde zijn brouwketels. “De blonde Tripel Trezeke, een bier van hoge gisting, werd er als een van de laatste gebrouwen.”

“Het bier was genoemd naar Theresia Jacobs, mijn grootmoeder en de echtgenote van de brouwer”, weet Camille Vanwelkenhuyzen, kapper en bekende Halenaar. “Mijn grootvader Alfons genoot in de brouwerswereld een hoog aanzien. Voor zijn brouwactiviteiten werd hij in 1923 door de Federatie van Belgische bierbrouwers met de gouden medaille bekroond.” Op de pint en het etiket van toen werd een vrouwenhoofd met een sjaal afgebeeld, al is het niet zeker of het om Theresia/Trezeke gaat.

Willy Sempels en Jean-Pierre Nijns zijn beiden sportmannen – judoka’s – in hart en nieren, maar een smakelijke pint slaan ze toch ook niet af. Straffen nog, bier degusteren is bij hen verheven tot een wetenschap van universitair niveau. “Aan de KU Leuven zijn we bij professor Guy Derdelinckx, vermaard kenner van traditionele bieren, de cursus ‘Sensorische evaluatie en Degustatie van bieren’ gaan volgen. Dat is een opleiding van een jaar bestemd voor professionele brouwers. Toegegeven, wij waren er de vreemde eenden in de bijt. Alhoewel, qua bier proeven moesten we voor de anderen niet onderdoen.”

“Tripel Trezeke wordt gebrouwen met 100 procent natuurlijke ingrediënten: water, gist, 4 mouten en 3 hoppen. Het is een ongepasteuriseerd en ongefilterd natuurbier van 7,5 % alcohol en met hergisting in de fles. Het bier heeft een rijke kleur van oud goud met een romige, vaste schuimkraag. Je proeft een aangename zachte bitterheid met een heerlijk lange afdronk.”

Het bier wordt aangeboden in een geschenkverpakking van twee flessen van 75 cl met daarbij een glas met daarop zandgestraald de afbeelding van Tripel Trezeke, zoals Theresia werd getekend door cartoonnist Fons Geerinckx, de illustrator van de boeken van Guy Leus, trouwe columnist van Het Belang van Geetbets. Een geschenkpakket kost 20 euro. Later komen er ook flesjes voor verdeling in cafés. Info: www.tripeltrezeke.be.

LW

Willy Sempels (rechts) en Jean-Pierre Nijns (midden) klinken met judotrainer Wim Pannemans op het nieuwe bier. Foto LW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer