© LW

© LW

© LW

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Groente- en fruittelers zetten deuren open

De landbouwraden van Diest en Scherpenheuvel-Zichem houden zondag 31 mei Open landbouwbedrijvendag. Dan zwaaien vier groente- en fruitbedrijven van 10 tot 17 uur de deuren open voor bezoekers. In elk van de twee steden ben je welkom op twee bedrijven. In Diest gaat het om de familie Distelmans (appelen en peren, Dorpsveldstraat 260, Webbekom) en om Tom Vermeiren (paprika, Broekstraat 55, Molenstede).

Luc Weyens

Tom Vermeiren runt een bedrijf met 3 ha rode paprika en 2 ha oranje paprika. Tom Vermeiren: “De teelt gebeurt volledig onder glas en op zogenaamd substraat. Zo kunnen wij als teler precies de hoeveelheid water en voedingstoffen geven die de plant nodig heeft voor een optimale groei. Water en voedingsstoffen die toch te veel worden gegeven worden opgevangen en opnieuw gebruikt. Het grote voordeel van de teelt op een substraat is dat dit geen ziektekiemen bevat. Bij het aanplanten zijn de plantjes 15 cm hoog. Einde maart kan de eerste oogst gebeuren en dat gebeurt tot in november. Aan de plant bloeien telkens enkele bloemen gelijktijdig, zodat er ook steeds meerdere vruchten samen aan de plant groeien. In een jaar tijd groeien er zo’n zestig paprika’s aan één plant. De oogst gaat naar een verdeler in Nederland, die daarvoor internationaal afzet vindt. In België verkoopt Tom Vermeiren aan het warenhuis Carrefour.

Voor de energie van zijn bedrijf beschikt Tom Vermeiren over een warmtekrachtkoppeling. Tom Vermeiren: “Ideaal voor de planten als ze hier in december toekomen is een temperatuur van ongeveer 21 graden. De warmtekrachtkoppeling werkt op deze manier. De motor met aardgas als brandstof drijft een generator aan die op zijn beurt elektrische energie opwekt. Tijdens dit proces komt er veel restwarmte vrij die we aanwenden voor de verwarming van onze serres. Verder kunnen de rookgassen dienen als plantenvoeding en gaan we zo de CO2-uitstoot verminderen. Door het hoge rendement van deze motor en de besparing aan fossiele brandstoffen is de warmtekrachtkoppeling een zeer milieuvriendelijke en energie-efficiënte investering.”

Scherpenheuvel-Zichem

In Scherpenheuvel-Zichem ben je welkom bij de familie Weckx (aardbeien, Frans Smeyersstraat 128) en bij bvba Bruyninckx (miniwitloof, Schuttersveldstraat 7). De twee Diestse bedrijven behoren tot de zogenaamde korte keten, waar je als consument dus rechtstreeks kan kopen.

Open Landbouwbedrijvendag, 10-17 uur, vier land- en tuinbouwbedrijven Diest en Scherpenheuvel-Zichem. Info: www.agrohageland.be.

Aangeboden door onze partners