© LW

Elektrische machine zuigt straten schoon

Diest zet voor het ruimen van zwerfvuil in Diest-centrum vanaf nu een elektrische straatzuiger in. “Het toestel zuigt alles op van een sigarettenpeukje tot een fles, zelfs een volle”, zegt schepen van Leefmilieu Geert Cluckers ((Diest, Democratie en Solidariteit (DDS)). “Zo promoten we ook voertuigen op elektrische energie.”

Luc Weyens

Diest telt een ploeg van drie straatvegers. Die moesten tot nu met borstel en blik aan de slag. Geert Cluckers stond open voor een alternatief: “We hebben de machine een halve dag uitgetest. Het gaat om een investering van 10.000 euro, waarvan we zeker wilden zijn dat het geld goed zou zijn besteed. De elektrische machine voert het werk heel efficiënt uit. Daarmee doet een man medewerker man het werk van twee”, aldus de schepen. “Het schoonvegen gebeurt heel grondig. Ook de kleinste sigarettenpeukjes worden opgezogen en ook hondendrollen berokkenen de machine geen last. Al het afval wordt verzameld in een container achteraan de machine.”

“De batterij heeft een capaciteit van twaalf uren, genoeg dus om ermee te werken. ’s Avonds gaat de machine naar de stelplaats bij de conciërge van de Hallezaal, waar ze in het stopcontact kan. De machine hoeft dus niet te worden overgebracht naar de werkplaats van de stad.” Voorlopig wordt de machine slechts door een medewerker bediend. Voor Raf Noukens was het gebruik even wennen. Hij trekt zich op aan de reacties van de mensen. “Die zeggen dat de straten er properder dan vroeger bijliggen. Dat is het belangrijkste”. Omdat de machine geen fossiele brandstof verbruikt is ze ook milieuvriendelijk. Bijkomende pluspunt is dat ze haast geruisloos werkt.

LW

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio