© LW

© LW

© LW

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

300 Kerststallen van over de hele wereld

Kerststallen van Peru over de Verenigde Staten tot Maleisië en zelfs Australië, die vallen allemaal te bewonderen op de kerststallenexpo tot 4 januari in de Allerheiligenkapel op de Allerheiligenberg in Diest. 300 stuks in totaal staan er te kijk. De expo is het resultaat van de passie van deken Felix Van Meerbergen van Diest voor kersttaferelen.

Luc Weyens

Deken Felix Van Meerbergen is afkomstig van Scherpenheuvel-Zichem. Hij was een lange periode actief als deken van Zoutleeuw. De microbe voor het verzamelen van kersttaferelen dateert uit die periode. "In 1980 ben ik met een groep van Zoutleeuw in de kerstperiode op bedevaart naar Israël gereisd”, vertelt de Diestse deken. “Daar, in een van de vele winkeltjes met kerststallen heb ik mijn eerste exemplaar van een kerststal op de kop getikt. Het is een stal in de prachtige uitvoering van olijfhout. De winkel stak wel een beetje schril af tegen Bethlehem als stad op zich. Daar overheerst nu de islam als godsdienst. Van kerstsfeer op straat valt er dan ook nauwelijks iets te merken."

De kiem van de verzameling was gelegd, maar toch zou het nog even duren voor er werkelijk sprake was van een collectie. “Geen haar op mijn hoofd dat er toen aan dacht een verzameling te beginnen, maar mond-tot-mondreclame besliste er anders over. Vrienden brachten stalletjes mee van landen als Colombia, Bolivia, de Filippijnen.”

“Ondertussen is de verzameling flink aangegroeid. Ze telt nu juweeltjes van stalletjes van overal ter wereld: van Colombia op het Amerikaanse continent tot de Filippijnen diep in Azië. Nieuw dit jaar op de expo zijn stallen van Somalië, Tibet, Japan en Australië. Ook van bezoeken aan Maleisië en New Orleans heb ik al stallen meegebracht.”

Kleurrijke figuren

Vooral de stalletjes van Zuid-Amerika spreken me erg aan. Ze staan vol kleurrijke figuren. Elk jaar groeit de verzameling wel met een aantal exemplaren aan. Stuk voor stuk betekenen ze voor mij wel iets speciaals. Een stal die me bijvoorbeeld heel nauw aan het hart ligt is die van bij de indianen.”

Kerststallententoonstelling, tot zondag 4 januari (behalve 1/1), 13-17 u., Allerheiligenkapel, Allerheiligenberg in Diest. Ook in de Sint-Sulpitiuskerk van Diest staan dit jaar enkele grotere kerststallen. Info: 013 31 14 11, kerkindiest@skynet.be.

Aangeboden door onze partners