“In de politiek om mensen te kunnen helpen”

Print
“In de politiek om mensen te kunnen helpen”

Kris Jacobs Foto: LW

Halen - Op 1 januari treedt Kris Jacobs (CD&V, 51) aan als nieuwe schepen in de stad Halen. Hij volgt zijn partijgenoot Freddy Pans op, die als eerste schepen in de eerste twee jaren van deze legislatuur verantwoordelijk was voor onder meer openbare werken. Door de schepenwissel komt verschuiven enkele functies van verantwoordelijke.

Kris Jacobs is relatief nieuw in de politiek. Hij maakte zijn debuut bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Bij de jongste verkiezingen in 2012 behaalde hij als derde op de CD&V-lijst – en eerste van de deelgemeente Loksbergen – 507 voorkeurstemmen. “Politiek boeit me al veel langer, onder meer via de christelijke vakbond ACV”, vertelt Kris. “Indertijd eiste het gezin met drie opgroeiende zonen veel aandacht op. Toen ze groter werden en op eigen benen ging staan – Domien is er nu 28, Pieter 26 en Wouter 25 – kwam er tijd vrij voor politiek engagement.”

De kersverse schepen is Vlaams ambtenaar. Hij werkt als leidinggevend hoofddeskundige ICT bij de NV De Scheepvaart in Hasselt. “Informatica boeit me al van in mijn jeugd. Vandaar dat ik trouwens een graduaat ICT heb behaald, een opleiding die toen nog in haar kinderschoenen stond. Ondertussen is de sector enorm geëvolueerd.

Als pionier in ICT kreeg hij nogal wat verenigingen, vrienden en kennissen aan de deur met vragen om probleempjes op te lossen. Zijn engagement in de politiek vormt daarvan een verlengstuk. “‘Mensen helpen’ is mijn drijfveer”, vertelt Kris. “Vandaar dat ik ook uitsluitend op lokaal vlak politiek actief wil zijn. Op gemeentelijk vlak kan je de mensen rechtstreeks ten dienste staan.”

Als schepen van Openbare Werken krijgt hij meteen twee belangrijke dossiers voorgeschoteld: de aanleg van gescheiden riolering en fietspaden langs de verbinding Halen-Loksbergen en ook de bouw van een nieuw complex voor buitenschoolse kinderopvang in Loksbergen.

“De verbinding Halen-Loksbergen is een van de langste trajecten op het grondgebied van Halen. Het vormt niet alleen een verbinding tussen Halen en Loksbergen, maar wordt ook veel gebruikt door mensen die van Kortenaken in Vlaams-Brabant naar Halen willen en omgekeerd. Het dossier sleept al enkele jaren aan. Allicht zullen de werken  niet starten voor einde 2015, begin 2016.”

“De werken voor een nieuwbouw voor de buitenschoolse kinderopvang in Loksbergen zullen allicht sneller van start gaan. De nieuwbouw is dringend nodig, want de huidige gedeeltelijke huisvesting van de kinderopvang in containerklassen is slechts bedoeld voor een periode van vijf jaar.”

Daarnaast hoop ik zo veel mogelijk te kunnen investeren in de wegen in Halen. Als stad bezitten we een behoorlijk aantal kilometers aan wegen. Dat willen we zo goed mogelijk onderhouden.”

ICT bij het stadsbestuur is nu nog de bevoegdheid van burgemeester Erik Van Roelen. Bij zijn aantreden neemt Kris Jacobs dat beleidsdomein over: “Streefdoel is om de stadsadministratie met de elektronische identiteitskaart zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat versterkte de klantvriendelijkheid. Mensen hoeven niet meer naar het stadhuis te komen en ze kunnen de aanvraag op elk moment dat hen past doen. Meldingen kunnen de inwoners trouwens al online doen, via een eenvoudige mail naar de stad ofwel via de website van de stad.”

ICT wil Kris Jacobs ook toepassen op de begraafplaatsen, ook een van zijn bevoegdheden. Met tekenprogramma’s gaan we de graven op de kerkhoven in kaart brengen, onder meer ook om oude, minder onderhouden graven te lokaliseren en daar een oplossing voor te zoeken.”

Naast openbare werken met de rioleringen wordt Kris ook verantwoordelijk voor wegen en waterlopen, energie, openbare nutsvoorzieningen, begraafplaatsen, beheer van de gemeentelijke gebouwen, leefmilieu (intercommunaal milieubeleid, reinigingsdienst), groendienst en groenvoorzieningen. De bevoegdheden senioren en landbouwbeleid verhuizen van zijn voorganger Freddy Pans naar Thomas Dubois. Als verantwoordelijke voor het dienstencentrum leunt hij al dicht aan bij het seniorenbeleid. Als boerenzoon is hij ook met landbouw vertrouwd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio