In 2014 vijf keer goud voor militair team valschermspringen

“Mix van talent en heel veel trainen”

Print
“Mix van talent en heel veel trainen”

Militair team valschermspringen Foto: LW

Diest - De nationale militaire ploeg valschermspringen met thuishaven in Schaffen (Diest) kan zich een schitterend palmares onder de kerstboom 2014 leggen: vijfmaal goud op internationale topcompetities, waaronder de wereldkampioenschappen in burger en bij de militairen. “Na de recente wissel binnen onze ploeg nemen we nu al een aanloop naar het wereldkampioenschap in 2016”, zegt majoor Erwin De Clercq, die voor het team verantwoordelijk is.

De nationale ploeg valschermspringen startte het jaar met de Diestse broers David en Andy Grauwels, Dennis Praet en Roy Janssen en als cameraman de ervaren Danny Jacobs. Die ploeg behaalde goud op het wereldkampioenschap voor burgerploegen in Tsjechië en op het militaire WK in Indonesië in september. Het team sleepte ook goud in de wacht op de internationale topontmoetingen in Empuriabrava in Spanje, Raeford in de Verenigde Staten en in Bedford in het Verenigd Koninkrijk. Na het militaire WK in september stapte Janssen uit het team om professioneel coach te worden. Zijn plaats is ingenomen door Jeroen Nollet, voordien al reservespringer van het team. “Met hem in het team de tweede plaats behalen in de prestigieuze wedstrijd in Dubai vorig weekend, is veelbelovend”, vertelt majoor De Clercq.

10.000 voet

Met 8500 sprongen heeft David Grauwels (34) uit Diest het hoogste aantal op zijn naam. Broer Andy telt er 6200, Dennis Praet 2500 en Jeroen Nollet 2000. Cameraman Danny Jacobs heeft in totaal al 14.000 sprongen op zijn actief.

In het formatiespringen verlaten de parachutisten het toestel op een hoogte van 10.000 voet (3300 meter). In 35 seconden moeten ze zoveel mogelijk figuren correct proberen uit te voeren. De figuren zijn bewegingen waarbij ze elkaar bij de arm of het been moeten grijpen.

“Een kampioenschap bestaat uit een serie sprongen”, legt majoor De Clercq uit. “Voor elke sprong wordt een serie bewegingen getrokken, die het team binnen de 35 seconden na het verlaten van het toestel zo vaak mogelijk moet proberen uit te voeren. Pas de avond vooraf krijgen de teamleden de opgelegde serie bewegingen te weten. Oefenen in de lucht kan dan niet meer, op de grond wel. We beschikken daarvoor over wagentjes op wieltjes waarmee je op de grond kan bewegen. De bewegingen bij de werkelijke sprong worden gefilmd door de cameraman, wiens beelden voor de jury – een internationaal team van een vijftal deskundigen – zijn bestemd.”

Windtunnel

Vijf gouden plakken en – met het nieuwe lid in het team – een tweede plaats illustreren het topniveau van het Belgische team. Majoor De Clercq: “Dat is het resultaat van een mix van talent en keihard trainen. De ploeg traint negen periodes van telkens 14 dagen in open lucht in Empuriabrava in Spanje. Gemiddeld werken de jongens dan 60 tot 80 sprongen af. In de winterperiode gebeuren de outdoortrainingen in Dubai en in Deland in de Verenigde Staten. Daarnaast staat indoortraining op het programma in windtunnel in Roosendaal en Bedford. Indoortraining is ideaal om aan de techniek te werken.” De ploegleden doen voorts aan fysieke training, vooral lopen met uitstapjes naar andere sporten. Zelfs boksen komt er wel eens bij kijken.

Met respectievelijk 8500 en 6200 sprongen zijn de Diestse broers David en Andy Grauwels de boegbeelden van het Belgische team: ““Wij zijn met parachutespringen opgegroeid”, vertelt David. “Mijn eerste sprong in 1996 – ik was toen vijftien - staat me nog zo voor de geest. De microbe had me meteen te pakken. In 2006 kregen we de kans om voor het militair team aan de slag te gaan. De vorige ploeg haakte toen af. Ik ben er nu 34, maar ik kan er nog jarenlang mee doorgaan. Van het vorige team heeft iemand tot zijn 49ste gesprongen.”

Het team maakt deel uit van het leger, dat ook de kosten - 100.000 euro per jaar – betaalt. “Daarvoor bieden we heel veel return”, beklemtoont majoor De Clercq. “Zo adviseert ons team de instructeurs valschermspringen in Schaffen en helpen we bij het ontwikkelen en testen van sprongmateriaal. Bovendien vormt de ploeg een uithangbord van defensie en van ons land in het buitenland.” 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio