Citadel decor voor tentoonstelling moderne kunst

Print

Jonas Vansteenkiste. Foto: LW

Diest - De 19de eeuwse citadel, het vroegere onderkomen van het eerste bataljon para, vormt van nu tot 21 december voor het eerst het decor voor een kunstexpo. “Met Citadel’Arte willen we iedereen de kans bieden dit unieke complex te leren kennen en kennis te maken met de brede variatie van moderne kunst”, leggen schepen van cultuur Jos Uyttebroek en cultuurbeleidscoördinator Falke Lambrechts uit. “Daarvoor is een selectie werken uit het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) te gast en andere werken zijn speciaal voor deze locatie ontworpen.”

 

 

De citadel werd in de periode 1846-1856 gebouwd als onderdeel van de militaire verdedigingsgordel rond de stad. In 1996 werd de site beschermd.  Ze vormde jarenlang het onderkomen van het eerste bataljon para, maar dat werd enkele jaren geleden op gedoekt.

“Met het M HKA op visitatie biedt het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen de mogelijkheid  om met een selectie uit haar collectie op verplaatsing te tonen”, legt Falke Lambrechts uit.  “De citadel kwam net op het geknipte moment vrij om op die mogelijkheid in te spelen.  Wegens onze specifieke kader en om onze bezoekers het brede spectrum van moderne kunst te laten kennen zijn we met een ‘verlanglijstje’ naar het M HKA getrokken.  Uit de M HKA-collectie zijn hier in totaal 20 werken te bekijken.”

Die collectie is aangevuld met werk van 20 andere kunstenaars. Falke Lambrechts: “Met een stuurgroep van kunstliefhebbers hebben we een selectie gemaakt van kunstenaars om speciaal voor dit kader iets te creëren.  Na een bezoek en overleg ter plaatse zijn uiteindelijk 20 kunstenaars geselecteerd die hier aan de slag zijn gegaan.”

Een van hen is Jonas Vansteenkiste. Hij heeft in de kazematten een aantal huisjes ‘gestapeld’.  “De inspiratie daarvoor heb ik gevonden in de oneffen bodem met losliggende stenen in deze ruimte. Eerder was ik actief in het voormalige militaire domein van Raversijde.”

Willo Gonnissen vond inspiratie in het leven van de para’s. “Hier in het museum van de para’s heb ik een luchtbeeld gezien van een landschap met de para’s in actie. Ook de specifieke constructie van het historische gebouw bracht me op ideeën.”

David Helbich is kunstenaar en componist: “De galm in een van deze lokalen inspireerde mij om beeld en geluid te combineren. Het is een uitnodiging aan de bezoekers om te roepen, zingen, praten en kuchen.” Op het paradeplein heeft David Helbich ook lijnen geschilderd geïnspireerd op het traject dat de para’s liepen.

De expo staat open voor jong en oud. Zo zijn ook schoolgroepen te gast. Onder meer Pauline De Sy zal hen gidsen: “Het is leuk om kinderen met moderne kunst in aanraking te brengen.” Tot de tentoonstelling behoren ook kunstwerken in de Sint-Sulpitiuskerk en bij Toerisme Diest.

Citadel’Arte loopt tot 21 december, telkens van woensdag tot zondag van 11 tot 17 uur, nocturnes op donderdag tot 21 uur.  Groepen kunnen een gids boeken. Individuele bezoekers kunnen met een gids mee op donderdag om 17 en 19 uur, op zondag om 11 en 14 uur. Info: www.citadelartediest.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio