© LW

Show met aanstelling prins van Tielebuis

Carnavalsvereniging Tielebuis van Diest houdt vandaag, zaterdag 15 november, haar showavond in de stijlvolle kader van de Hallezaal van Diest. In deze show wordt de nieuwe prins van de vereniging officieel aangesteld. Morgen, zondag, houdt de carnavalsvereniging seniorennamiddag.

Luc Weyens

2014 is een speciaal jaar voor de Diestse carnavalsvereniging. Die bestaat nu precies 44 jaar. De Diestse carnavalsvereniging is genoemd naar Tielebuis. Dat is een figuur uit het rederijkersverhaal 'De Cluyte van Tielebuis' van 1541. Daarin beschrijft Diestenaar Willem Elias de onnozele Tielebuis, die absoluut wil trouwen, maar daarvoor geen geld heeft en ook geen toestemming van zijn vader krijgt. De jongen was volgens zijn vader te vroeg geboren en dus onvoldragen. Uiteindelijk geeft de vader toe en zal Tielebuis opnieuw 'gedragen' worden. Een vroedvrouw brengt hem 's nachts in een zak naar de poort van het begijnhof. De volgende ochtend hoort de jongen een begijn vertellen dat ze gedroomd heeft van het baren van een kind. Tielebuis springt uit de zak en aanziet haar als zijn moeder. Uit vrees voor een schandaal betaalt de begijn de jongen 100 kronen zwijggeld.

In de showvoorstelling vanavond om 20.11 uur treedt de Schlagersshowband op, net als de dansgroep ‘De Dansmariekes’ van Tielebuis en de showgroep ‘Beat Creaps’. Enkele leden spelen enkele sketches en de apotheose is de officiële aanstelling van de prins.

Voor de seniorennamiddag morgen, zondag 16 november, staat een optreden van Rocking Moustache op het programma, van het komisch duo Marc & Jan, De Dansmariekes, de showgroep. Ook de sketches worden opnieuw gespeeld en dan volgt rond 23.11 uur de aanstelling van de prins.

In de foyer van het cultuurcentrum op het begijnhof kan je de expo bezoeken naar aanleiding van 44 jaar Tielebuis. Die geeft met foto’s, beelden, documenten, voorwerpen, uniformen, enzovoort een beeld van de werking van de vereniging.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio