© LW

Kookboek desserten van diabetespatiënt Tineke Vanhove

“22 recepten resultaat van eigen ervaring”

Diabetespatiënt zijn en toch willen genieten van zalige zoetigheden? Het kan dankzij lekkernijen met optimale alternatieven voor suiker. Tineke Vanhove van Diest, zelf diabetespatiënt, deelt haar jarenlange bakervaring in haar eerste boek: Suikervrije Desserten. “Het bevat onder meer 22 recepten voor de bereiding van een variatie zoetigheden”, lacht Tineke, die een jarenlange ervaring in de keuken heeft opgebouwd.

Luc Weyens

Op haar achttiende werd bij Tineke reactionaire hypoglycemie vastgesteld. “Als ik suiker eet, maakt mijn lichaam te veel insuline aan. Bij diabetici ontbreekt het daar net aan, maar het gevolg is wel hetzelfde. Suiker is voor ons uit den boze. Met een moeder als jarenlange diabetespatiënte wist ik wat me te wachten stond.”

En dus kon Tineke ook voor zichzelf op zoek naar aangepaste voedingswaren. “Vooral van de prijskaartjes viel ik achterover. Drie, vier euro voor een pakje piepkleine koekjes. Als ze dan nog te smaken vielen… Neen, daaraan wilde ik mijn geld niet verkwisten. Voor mijn moeder had ik trouwens al suikervrij gekokkereld.” Tiramisu was het allereerste dessert dat Tineke volgens eigen recept zonder suiker uit de potten toverde. Andere gerechten volgden.

“Vrienden en kennissen begonnen mij naar bereidingen te polsen. In het begin bezorgde ik die nog op papier, maar het lijstje geïnteresseerden bleef maar aangroeien. Zo groeide het idee om een blog bij te houden.”

In 2012 werd Tineke één van de deelnemers aan het TV-programma ‘Vlaanderen Kookt’ op Njam! Na enkele jaren bloggen, recepten omvormen, presentaties en workshops werd het tijd voor een eerste kookboek. “Eerste luik in ’Suikervrije desserten’ is een uitgebreide uitleg over suiker en de beschikbare alternatieven”, legt Tineke uit. “Aspartaam, stevia, tagatesse, enzovoort hebben elk hun voordelen en beperkingen. Mijn ervaring heeft me dan ook geleerd dat je de suikervervanger telkens moet kiezen in functie van het gerecht dat je wil bereiden. Mijn principe is dat de bereiding met de suikervervanger identiek hetzelfde resultaat moet opleveren als het recept mét suiker.”

“Het is helemaal niet zo dat je voor een alternatieve zoetstof dezelfde hoeveelheid als voor suiker kan gebruiken. Een simpel voorbeeldje. Voor pure stevia volstaat een mespuntje om een hele cake te bakken. Er bestaan wel commerciële varianten van stevia aangevuld met bulkmiddelen, zodat het aandeel pure stevia veel lager ligt. Met stevia heb ik overigens een erg dubbelzinnige houding. Voor sommige bereidingen vormt stevia het ideale ingrediënt, terwijl het voor andere echt geen lekker eindresultaat oplevert.”

“Mijn eigen ervaringen leren overigens dat je van de alternatieve zoetstof zelf nog minder mag gebruiken dan de producenten aanraden. Voor tagatesse bijvoorbeeld adviseert de sector de helft ten opzichte van suiker. Ik pas meestal de verhouding van 45 procent toe.”

Haar ervaring met zoetigheden heeft Tineke in dit boek ook vertaald in 22 recepten van eigen makelij: “Ze zijn opgedeeld in vier katernen: mousses en sorbets, koekjes en cakes, taarten en andere desserts". Als lezer word je verleid door lekkernijen als madeleines, citroencake, tiramisu – “mijn allereerste eigen recept dat me nog altijd nauw aan het hart ligt” – panacotta, chocolademousse…. “Bij de taarten ga ik in op de bereiding met de twee basisingrediënten: gist en kruimeldeeg. Je vindt in het boek onder meer een recept voor kaastaart, blauwe-bessentaart.”

De feesten voor het einde van het jaar komen eraan. Recepten voor de typische zoetigheden daarvoor vind je niet in het boek. “Maar een aantal zijn op de blog te vinden”, lacht Tineke.

‘Suikervrije desserten’ kost 19,95 euro en is te koop bij de auteur. Info: tel: 013/52.26.57www.tinekescucina.be en http://tinekescucina.blogspot.com.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio