© if

© Robert Boons

thumbnail: null
thumbnail: null

Uitkijktoren in de Sahara krijgt vorm

In Lommel is de bouw van de uitkijktoren over de Lommelse Sahara gestart. Vanaf begin volgend jaar kan je de dertig meter hoge toren beklimmen en van het uitzicht over dit mooie stukje natuur genieten.

kvh

“De effectieve bouw van de uitkijktoren is deze week gestart”, zegt schepen van openbare werken Geert Jansen. “De fundering was al eerder gegoten. De voorbije weken en maanden werd in de ateliers van de aannemer hard gewerkt om de verschillende onderdelen van de toren te produceren en alvast maximaal samen te stellen. Verdere montage van de toren zal de volgende dagen in eerste instantie ter plaatse op de grond gebeuren om de weken daarna vervolgens de hoogte in te gaan.”

De constructie, ontworpen door architectenbureau Ateliereen en MaMu architecten telt drie platforms. “Het onderste platform is bereikbaar via een hellend vlak, zodat ook mensen die minder goed te been zijn, van deze nieuwe Boslandattractie kunnen genieten”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. De architect haalde zijn inspiratie voor de uitkijktoren uit het glooiende lijnenspel van de zandduinen in de Sahara. Dit lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel: touw. Touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling, maar is tegelijk soepel en relatief zwaar, waardoor het zal doorhangen. Door het afwisselend strak en los om de toren te wikkelen ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara. Bij het beklimmen van de trap kijkt de bezoeker tussen de touwen door naar het landschap.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio