Bankoverval for Life ten voordele van Music for Life levert fijne som op

Bankdirecteur onder bedreiging van banaan overvallen (video)

Print

Overval for Life Foto: kma

Zandhoven - Dieter (12), Jonas (10) en Fredrik (8) Vingerhoets overvielen zaterdag om 10u de BNP Paribas Fortis-Bank in Zandhoven ten voordele van de vzw Hartekinderen. De hele actie kaderde in Music for Life. Een vijftigtal sympathisanten stak gewillig zijn handen in de lucht en liet zich pluimen ten voordele van het goede doel. Bankdirecteur Jo Vekemans die op straat onder bedreiging van een banaan naar zijn bank werd geleid, bood nog de meeste weerstand, maar bleek stiekem al een cheque van 500 euro te hebben klaargelegd. De gemeente Zandhoven deed er nog een schepje van 250 euro bovenop.

Het gaat om een ludieke geldinzameling voor Music for Life van Studio Brussel, met als goed doel de vzw Hartekinderen. Dat is een vereniging voor ouders met kinderen of jongeren met een aangeboren of verworven hartafwijking.

Overval for Life, zo heette het evenement, was een idee van Dieter, Jonas en Fredrik. De drie Zandhovense broers zijn 12, 10 en 8 jaar oud. Volgens hun vader waren ze vorig jaar al aan het brainstormen hoe ze het makkelijkst op een snelle manier een smak geld voor Music for Life zouden kunnen inzamelen. Eigenlijk waren ze rosse muntjes aan het verzamelen, maar dat schoot niet op. "We overvallen een bank!" was het voorstel van een van de broertjes.

Jo Vekemans van de BNP Paribas Fortis-bank op de Liersebaan was het vrijwillige slachtoffer. Studio Brussel vond Bankoverval for Life zo origineel, dat ze 'de bende van de banaan' kwam filmen. De overval is op de website van Music for Life te zien. Zaterdag mochten de drie rovers al hun verhaal doen op Ketnet. Die opnames vonden vrijdag al plaats. Hun school 't Zandhofje schonk ook nog een deel van de opbrengst van de kerstmarkt aan de actie.

De kinderen vergaten bij hun vertrek met een vluchtauto van Music for Life bijna hun buit op de stoep. De actie was ludiek en verliep zonder stemverheffing. "Ik heb zelf nog nooit een bankoverval meegemaakt", zegt bankdirecteur Jo Vekemans. "Gelukkig maar. Het heeft trouwens geen enkele zin meer om een bank te overvallen, want banken hebben nauwelijks nog cash geld in huis. We kunnen er gewoon niet aan."

Eerst kwamen de kinderen met de auto en overvielen ze de wachtenden buiten aan de bank. Daarna werd de bankdirecteur die er net aan kwam op straat onderschept met zijn aktetas. "Niet schieten, ik heb vrouw en kinderen", zei hij met veel acteertalent, terwijl de rest nauwelijks zijn lach konden inhouden. Waarna hij de cheque overhandigde in ruil voor een banaan. BNP Paribas Fortis steunt zelf de Voedselbanken dit najaar. De 500 euro voor Music for Life was een geste van Vekemans en zijn team zelf.

Willem Geysen en Liesbeth Wynen van vzw Hartekinderen, die zelf geboren zijn met een hartaandoening, zijn blij met de steun. "Ik ben de neef van de mama van de drie broers", knipoogt voorzitter Willem.

"Het was leuk", lachte bendeleider Dieter (12). "Ze deden goed mee." Op de valreep werden de geplande speelgoedgeweren vervangen door een banaan, omdat die kromme vrucht nog wat onschuldiger leek.

Dinsdag gaat het gezin Vingerhoets de som in De Schorre in Boom overhandigen. Met de gift van de bank en de gemeente en alle andere sympathisanten samen, zou dat bedrag wel eens naar de 1.000 euro kunnen gaan.