© JoGe

© JoGe

thumbnail: null
thumbnail: null

Geplande paardenmanege zet kwaad bloed bij buurtbewoners

De buurtbewoners van de Litsebeek in Eigenbilzen trokken gisteren massaal de straat op met grote protestborden. De toon is duidelijk: 'We willen geen manege in onze achtertuinen.’ De plannen van manege Moorskeshoeve om in het bebost gebied van de Kiep in Eigenbilzen een grote paardenmanege uit te bouwen stoot dus op flink wat verzet. “We hebben een actiecomité opgericht, want we willen absoluut niet dat dit stuk natuur voor grof geld wordt ingericht als manege. We verliezen met de bouw van een manege op deze plek niet alleen ons bos, maar ook onze gezonde woonomgeving, onze rust en privacy.”, aldus de strijdlustige actievoerders.

JoGe

De plannen van manege de Moorskeshoeve om op het voormalig grondwinningsgebied ‘de Kiep’, ingesloten tussen de Vossenkuilstraat, de Hoefaertweg en het woongebied Litsebeek in Eigenbilzen een manege te bouwen heeft heel wat kwaad bloed gezet bij de buurtbewoners. Langs het 3 hectare groot bosrijk gebied verschenen de afgelopen dagen grote borden met leuzen als 'geld vs natuur' en 'Red dit bos'. “De boomkap die gepaard zal gaan met de projectontwikkeling zal zorgen dat we straks kunnen zwemmen in het regenwater dat van het gebied naar onze percelen gaat sijpelen en de manege gaat zorgen dat we kunnen fluiten naar onze rust en privacy.”, beklemtoont Steven Meuwissen (33). Hun onvrede deelden ze de afgelopen week ook al op de sociale media. “Uiteraard grijpen we alle middelen aan om onze actie kracht bij te zetten. De vervuiling en stank van 50 paarden die 75 ton mest per jaar produceren zal immers ongekend belastend zijn voor het leefmilieu. We zullen niet langer uitkijken op dartelende hertjes maar aankijken tegen grijze gebouwen met de nodige lawaaihinder bij wedstrijden en feestjes.”, stelt Sarah Colaianni (28) één van de initiatiefnemers van het actiecomité. De solidariteit onder de bewoners, zowel jong als oud, van het woongebied is groot. “Mijn dochter en echtgenoot lijden beiden aan een ernstige vorm van hooikoorts met een allergie voor dierenhaar. De ademhalingsproblemen die zij gaan krijgen door de komst van de paarden zal ze zeer ziek maken.”, zucht Karen Schabregs (41). “We hebben het gevoel dat de ondernemer denkt dat met geld alles te koop is. Het is echt onbegrijpelijk dat hij een stuk natuur en de leefbaarheid van de buurt wil verwoesten voor eigen gewin. En dat de natuurvereniging Limburgs Landschap dit prachtig gebied wil verkopen voor 350.000 euro om elders in Limburg nieuw bos aan te planten is eveneens onvoorstelbaar. De Kiep is de plek waar de afgelopen decennia alle kinderen van de buurt hebben geravot. Het is de biotoop van talloze dieren en dat moet nu allemaal verwoest worden voor de bouw van grote stallen, twee manege hallen en een parking.”

Voor manege Moorskeshoeve is het duidelijk. “Dit gebied is nu eenmaal ingekleurd als recreatiegebied dat ook in die zin zal ontwikkeld worden. We volgen de richtlijnen van onze architect waarbij we voldoen aan alle voorschriften. Door de groene landschapsbuffer die we aanleggen tussen het recreatieve terrein en het woongebied komt er een gehele afscherming tussen de beide stroken. We hebben begrip voor de bezorgdheid van de buurt, maar het lijkt hier meer op een ‘not in my backyard’ effect. We wachten nu het openbaar onderzoek af.”, stelt Arnaud Moors uit Eigenbilzen en mede-zaakvoerder van Gemoco nv. De tegenstanders van de manege wapenen zich ondertussen met juridisch advies. “Uiteraard gaan we een uitgebreide lijst met bezwaren neerleggen. Het zal een gevecht worden zoals de tomeloze strijd tussen David tegen Goliath, maar we weten allemaal hoe die tweestrijd is afgelopen.”, aldus het actiecomité. (JoGe)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio