WhatsApp buurtpreventie project met steun van stad Bilzen

Print
WhatsApp buurtpreventie project met steun van stad Bilzen

Kim Bellen en Rudi Smets Foto: JoGe

Bilzen - WhatsApp groepen die een oogje in het zeil houden en daarmee een woonbuurt veiliger maken, dat is het uitgangspunt van het burgerinitiatief via de smartphone. De stad Bilzen en de politie schaart zich achter het project en de stedelijke preventiecoördinator Kim Bellen helpt mee in de opstart van de groepen. “We mikken erop dat er in elke deelgemeente een Whats-App groep komt. Bedoeling is dat de burgers samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie via 101, tegelijkertijd stuurt men een bericht binnen de WhatsApp-groep.”, aldus Bellen. Het WhatsApp buurtpreventie project is in Vlaanderen al op diverse plaatsen uitgerold. “Het gaat hier in de eerste plaats om een burgerinitiatief.”, verduidelijkt burgemeester Frieda Brepoels. “De bedoeling van een dergelijke WhatsApp-groep is een woonbuurt nog veiliger te maken. Het initiatief komt meestal van een plaatselijke bewoner. Essentieel is de medewerking van een aantal personen uit de buurt en het feit dat iemand van hen zich bereid verklaart om het project samen met de stedelijke preventiecoördinator in goede banen te leiden.” Iedereen met een Smartphone kan meewerken. “De berichten die in de groep verschijnen zijn gericht op alle mogelijke verdachte situaties en handelingen. In plaats van zelf op verkenning uit te trekken informeren de betrokken inwoners elkaar via WhatsApp. Het gratis communicatiemiddel maakt het mogelijk om snel en efficiënt te communiceren met een groot aantal personen binnen een gesloten groep en geven een seintje als iemand een bericht stuurt dat er onraad is.”, verduidelijkt preventiecoördinator Kim Bellen van de stad Bilzen.

Het WhatsApp buurtpreventie project is in Vlaanderen al op diverse plaatsen uitgerold. “Het gaat hier in de eerste plaats om een burgerinitiatief.”, verduidelijkt burgemeester Frieda Brepoels. “De bedoeling van een dergelijke WhatsApp-groep is een woonbuurt nog veiliger te maken. Het initiatief komt meestal van een plaatselijke bewoner. Essentieel is de medewerking van een aantal personen uit de buurt en het feit dat iemand van hen zich bereid verklaart om het project samen met de stedelijke preventiecoördinator in goede banen te leiden.” Iedereen met een Smartphone kan meewerken. “De berichten die in de groep verschijnen zijn gericht op alle mogelijke verdachte situaties en handelingen. In plaats van zelf op verkenning uit te trekken informeren de betrokken inwoners elkaar via WhatsApp. Het gratis communicatiemiddel maakt het mogelijk om snel en efficiënt te communiceren met een groot aantal personen binnen een gesloten groep en geven een seintje als iemand een bericht stuurt dat er onraad is.”, verduidelijkt preventiecoördinator Kim Bellen van de stad Bilzen.

In Munsterbilzen nam Rudi Smets het initiatief om de buurtpreventie op touw te zetten. “Nadat eerst in Spurk het concept werd ontvouwen, heb ik het voortouw genomen in onze gemeente. We zitten nu op 20 burgers die meehelpen aan een veiligere woonomgeving. Ook zijn er gesprekken met de scholen en het medisch centrum om zich bij de groep aan te sluiten. Als gewezen postbode ga ik ook een voorstel klanceren om postbodes actief te betrekken bij het WhatsApp gebeuren. Ze zien en horen uiteraard veel tijdens hun rondes.”, aldus Rudi Smets. ” De politie schaart zich achter het project. “WhatsApp Buurtpreventie biedt de politie extra ogen en oren op straat. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de burgers het werk van de politie gaan overnemen of eigen rechter spelen. Onze medewerkers blijven hun werkzaamheden uitvoeren als voorheen. Het is belangrijk dat te allen tijde 101 wordt verwittigd en dat de informatie en foto’s die binnen de groep wordt gedeeld ook aan de politie wordt overgemaakt. Daarover hebben we duidelijk afspraken gemaakt met de preventiecoördinator van de stad.”, stelt korpschef van de politie, Dirk Claes. Om een efficiënt geheel te creëren hoopt men dat er in alle 13 deelgemeentes een WhatsApp groep zal worden opgezet. (JoGe)

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio