1400 vierkante meter ruimte en licht

Stedelijke Academie na 10 jaar terug in gerenoveerde Wandeling

Print

Directrice Annick Schoemans in één van de bijna 30 artistieke ruimtes, die verdeeld zijn over drie verdiepingen over een oppervlakte van 1400 vierkante meter van architecturale kunstzinnigheid Foto: JoGe

Bilzen - De afgelopen twee jaar werd het monumentale beschermde gebouw De Wandeling op de Hospitaalstraat in Bilzen, volledig gerenoveerd. De buitenzijde bleef grotendeels onaangetast, maar de binnenkant werd volledig gestript. “Het imposante gebouw is nu getransformeerd tot een toonbeeld van ruimte en licht. Het nieuwste visitekaartje van onze stad.”, aldus burgemeester Frieda Brepoels. De kostprijs bedroeg 4,7 miljoen euro, waarvan 2 miljoen werd gesubsidieerd.

De Wandeling, in de volksmond nog wel bekend als het ‘oud-hospitaal’, werd gebouwd in 1880. Ooit stonden hier een 150 ziekbedden, later werd het gebouw gebruikt als rusthuis. In de rustieke ovale kapel werden destijds honderden kindjes gedoopt, die het levenslicht zagen in het naastgelegen ziekenhuis. “Het gebouw was echter in verval geraakt, het werd hoog tijd dat het gerestaureerd werd. Tien jaar geleden hebben we de kunstacademie dan ook laten verhuizen naar het Ganshof. In die jaren stond het pand grotendeels leeg. Toen ons twee jaar geleden de toelagen voor restauratie werden toegezegd, zijn de werken onmiddellijk gestart.”, aldus burgemeester Brepoels. “De renovatie verliep in twee fases. Eerst werden het dak, gevel en middenbeuk onder handen genomen. Daarna volgde de binnenafwerking. Met Onroerend Erfgoed werden de mogelijkheden van de renovatie grondig afgetoetst. In totaal gaat het om een investering van 4.742.658 euro, daarvan werd 2.041.573 euro gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid en de provincie.”, verduidelijkt schepen van gebouwen Guido Cleuren. De frivole antieke draaitrap is behouden, net zoals de authentieke deuren. Op de verdiepingen werd de vloer opnieuw met parket afgewerkt. De afgelopen weken werd met man en macht de verhuis ingezet. “In totaal beschikken we nu over zo 'n 30 ruimtes. Goed voor 1400 vierkante meter oppervlakte, onderworpen aan een statige architectuur. In de kapel werd een zwevende etage gerealiseerd, onderaan bevinden zich de drukpersen, de eerste verdieping doet dienst als ontwerpruimte. De bovenetage heeft een ingenieuze projectiemuur, waar tevens de gloednieuwe richting ‘monumentaal atelier’ zal plaatsvinden.”, aldus directrice Annick Schoemans. De sanitaire blokken worden aan de buitenzijde geflankeerd door geperforeerde cortenstale panelen, waaraan kunstwerken kunnen bevestigd worden. Elke ruimte, vaak met afmetingen van meer dan 60 vierkante meter, is strak en modern wit afgewerkt met veel lichtinval. “De werk- en tentoonstellingsruimtes zijn ingericht met respect voor het historisch gebouw. Het geheel straalt een ziel uit, wat stimuleert tot creatief denken en doen.” De tweede verdieping, de vroegere zolder, laat de dakspanten zien, die tot aan de grond doorlopen. “Hier is er in vier compartimenten, een zee van ruimte gecreëerd. Elke vrijdagavond verzamelen er hier een honderdtal gedreven jongeren, om het weekend creatief in te zetten. In totaal volgen momenteel 700 leerlingen, kinderen en volwassen les aan de academie. Op de meeste dagen lopen de lesuren door tot 22u in de avond. Deze volledig nieuwe inspirerende omgeving zal zonder twijfel nog meer creatieve leerlingen aantrekken. We verwachten dus zeker een groei. Er is de mogelijkheid om nog zeker het dubbel van de volwassen studenten onder te brengen.”, aldus Schoemans. In het opendeurweekend van zaterdag 19 september en zondag 20 september kan iedereen een kijkje komen nemen in de Bilzerse academie voor Beeldende Kunsten op de Hospitaalstraat, waar dan tevens werken van de studenten zullen worden geëxposeerd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio