© JoGe

Bibliotheek verhuist 114.000 boeken en CD’s

De nieuwe bibliotheek in Bilzen is klaar. Het ultramoderne gebouw werd begin deze week opgeleverd. De medewerkers zijn begonnen met het opruimen van de oude bib en maken zich klaar om in te trekken op hun nieuwe stek. De volgende twee weken moet Bilzen het noodgedwongen dus even zonder bibliotheek stellen.

Johnny Geurts

De bouw van een compleet nieuwe, twee verdiepingen tellende vleugel, op het grasplein tussen de parking en de voorkant van het oude gebouw, aan het cultuurcentrum De Kimpel is klaar. “Het gebouw is nu opgeleverd en onze medewerkers maken zich gereed om in te trekken in hun nieuwe stek. Ondertussen wordt er nog volop gewerkt aan de omgevingswerken.”, aldus bibliothecaris Robert Verheyen. De verhuis op zich is een heel karwei.

“Vanaf maandag 2 februari aanstaande, zal de bibliotheek dan ook gesloten worden. Boeken uitlenen of werken raadplegen kan gedurende die periode niet, alleen om boeken in te leveren of de krant te lezen, houden we nog een ruimte vrij. Ondertussen zullen onze 10 bibliotheekmedewerkers, de volgende twee weken samen, met een kleine ploeg van de dienst gebouwen, starten met het versjouwen van 97.000 boeken en zo ‘n 16.000 DVD’s en Cd’s, naar de nieuwe bibliotheek, hier om de hoek.” Het grote publiek kan dan vanaf maandag 16 februari terecht in de nieuwe moderne bib, maar op de officiële opening is het nog even wachten. Bibliotheekschepen Fons Caubergh: “De Bilzerse bib wordt een toonbeeld van dynamisme en multifunctionaliteit en maakt volop gebruik van nieuwe technieken en media. Daarom willen we de komende maanden vooral gebruiken om proef te draaien en de puntjes op de i te zetten.” Het strakke gebouw met veel glas, zal opgedeeld worden in een viertal activiteitenzones, waarbij er een combinatie ontstaat van een digitale en een fysieke bibliotheek. Het digitale draagvlak wordt ook veel ruimer. De digitale portals vormen, samen met de infokiosk, stilteruimtes, de collectiezone en zelfuitleenbalies, het middelpunt van het gloednieuwe eigentijdse kenniscentrum. “Onze bib zal fungeren als hypermodern knooppunt van traditionele en digitale informatie en zo uitgroeien tot een rolmodel voor andere bibliotheken”, aldus burgemeester Frieda Brepoels. “Door de integratie in De Kimpel groeit de site verder uit tot een volwaardig en centraal stedelijk vrijetijdscentrum.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio