© JoGe

© JoGe

© JoGe

Jongeren in Bilzen teruggeflits naar de vorige eeuw

In Bilzen ging de jeugd afgelopen weekend terug in de tijd. Tijdens de ‘Nuit Analogue’ werden alle moderne snufjes, zoals smartphones, led-verlichting en computers, een avond lang verbannen uit het jeugdhuis De Haajf.

Johnny Geurts

"De ledverlichting werd vervangen door ouderwetse gloeilampen en de aanwezige computers, samen met moderne muziekinstallatie verdwenen in de berging. De dj’s van dienst ruilden hun laptop en mp3 collectie in voor krakende stoffige vinyl platen, die werden gedraaid vanaf nostalgische platenspelers.", stelt voorzitter Marne Peters (23). Selfies waren uit den boze, maar via een speciaal ingericht fotohoekje, konden kiekjes genomen worden met een analoog fototoestel onder grote nostalgische spots. "Het is nu spannend afwachten op het resultaat, want de filmrolletjes moeten eerst nog ontwikkeld worden.", lacht Lisa Nijs (20), terwijl ze zich neervlijt in de ‘velourse’ zetel.

De jongeren werden met dit opvallend initiatief, tijdens de Dag van de Jeugdhuizen, in een klap terug gekatapulteerd naar hoe de jeugd op stap ging in de jaren 80 en 90, een jongerencultuur die helemaal anders was dan tegenwoordig. “Aan de ingang werd gevraagd om GSM toestellen in bewaring te geven, in ruil voor een consumptie. We hebben de bezoekers ook aangemoedigd om de smartphones toch minstens een uur lang niet terug te vragen. Bijna iedereen deed enthousiast mee, de meesten vroegen hun telefoon pas terug toen ze naar huis gingen.", aldus Bert Hertenweg (25) van jeugdhuis De Haajf.

Meer over deze analoge nacht in de maandagkrant van Het Belang van Limburg


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio