Droogte en zonnebrand in 2019 erkend als landbouwramp

Print

Droogte en zonnebrand in 2019 erkend als landbouwramp Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - De Vlaamse Regering heeft de zonnebrand en droogte van 2019 als landbouwramp erkend. Landbouwers waarvan de teelten vorige zomer schade opliepen door zonnebrand en droogte kunnen door de erkenning als landbouwramp een schadevergoeding aanvragen. Sint-Truiden kreeg in totaal melding van 124 land- en tuinbouwers met schade, hoofdzakelijk appelen en peren.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) is tevreden met de erkenning. “Als gewezen schepen van landbouw en fruitteelt van Sint-Truiden ben ik vorig jaar in juli samen met de schattingscommissie op stap geweest om de schade aan het fruit en gewassen in Sint-Truiden vast te stellen en in kaart te brengen. De zonnebrand die we toen geconstateerd hebben was uitzonderlijk. Ik heb dan ook onmiddellijk aan de alarmbel getrokken bij de Vlaamse regering, toen nog in lopende zaken, om de situatie van dichtbij op te volgen en snel over te gaan tot de erkenning als landbouwramp. In augustus dat jaar tijdens het bezoek van toenmalig landbouwminister Koen Van den Heuvel heb ik het nog een onder de aandsacht gebracht.”

De zonnebrand wordt erkend als landbouwramp voor appels, peren, rode bessen, kiwibessen en frambozen. “In Sint-Truiden werden 124 meldingen gedaan door land- en tuinbouwers, goed voor een totale geraamde schade van 16.539 099 euro berekend op de landbouwprijzen van toen. Het grote merendeel van deze schade 16.513.490 euro betreft fruitbedrijven. Het gaat daarbij voornamelijk om schade aan peren 628,34 ha en appelen 515,14 ha. Het is wel jammer dat niet alle teelten erkend worden, zo valt bijvoorbeeld de druiventeelt uit de boot. Het is nu belangrijk dat de telers hun dossiers voor de aanvraag van een schadevergoeding met de nodige bewijzen tijdig indienen en dan hopen dat de Vlaamse regering snel overgaat tot uitbetaling”, besluit Vautmans.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio