Politie zet vrijwilligers buurtbemiddeling en diefstalpreventie in de bloemen

Print
Politie zet vrijwilligers buurtbemiddeling en diefstalpreventie in de bloemen

Politie zet vrijwilligers buurtbemiddeling en diefstalpreventie in de bloemen Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden / Nieuwerkerken / Gingelom - Al meer dan 10 jaar kunnen de inwoners van de gemeenten Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken die een conflict hebben met hun buren gratis terecht bij de dienst burenbemiddeling van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken. “De bemiddelaars proberen keer op keer burenruzies op te lossen door mensen samen te brengen en hen opnieuw te laten communiceren met elkaar. Zo kan vermeden worden dat conflicten escaleren en wordt het leefklimaat in de hele buurt terug beter”, zegt korpschef Steve Provost.

Via burenbemiddeling proberen zij conflicten tussen buren bij de wortel aan te pakken.  Een vrijwillige bemiddelaar brengt buren samen voor een gesprek en ziet erop toe dat elke partij de kans krijgt om zijn frustraties en emoties te verwoorden en zijn verwachtingen aan de tegenpartij te expliciteren. Daarnaast kan de politie sinds 2014 rekenen op vrijwillige diefstalpreventie adviseurs. Onder leiding van de diefstal preventieadviseur van de lokale politie proberen ze burgers zoveel mogelijk aan te zetten om zelf een aantal maatregelen tegen inbraak te nemen.

De dienst burenbemiddeling bestaat uit één professioneel burenbemiddelaar en vier vrijwillige burenbemiddelaars die allen een opleiding tot volwaardig burenbemiddelaar kregen en zich sindsdien belangeloos in om buren te helpen bij het oplossen hun onderlinge conflicten. In 2019 werden er 66 dossiers aangemeld bij de dienst burenbemiddeling. In 44 dossiers werd met succes bemiddeld. In 10 gevallen kwamen de partijen niet tot een overeenkomst.

Het is de bedoeling dat de vrijwillige diefstalpreventie-adviseurs aan de hand van een checklist de inbraakveiligheid van de woningen beoordelen. Er worden via de checklist beperkte vaststellingen gedaan op basis van de buitenkant van het huis. Zij maken ook het aanbod van een meer uitgebreid advies van de lokale diefstalpreventie-adviseur kenbaar. In 2019 werd 24 keer privé-advies aangevraagd en werden verschillende uiteenzettingen rond inbraakpreventie op aanvraag van verenigingen gegeven.

“Het is niet zo vanzelfsprekend dat iemand zich belangeloos inzet voor anderen. Tijdens de Week van de Vrijwilliger is het dan ook de perfecte gelegenheid om hen uitvoerig te bedanken en hen rond de tafel te brengen. Deze samenkomst biedt hen de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met de andere vrijwilligers en hen beter te leren kennen.”, besluit Veerle Heeren, voorzitter politiecollege samen met haar collega’s Patrick Lismont (Gingelom) en Dries Deferm (Nieuwerkerken).

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio