Sint-Truiden in de ban van de zevenjaarlijkse Trudofeesten

Print

Sint-Truiden in de ban van de Trudofeesten Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - De zevenjaarlijkse Trudofeesten staan voor de deur. Nog amper een maand en Trudo en Amélia, brengen de sprookjesachtige spektakelmusical op de Grote Markt. In de veelbelovende opvoering maken nationaal bekende acteurs en lokaal talent hun opwachting. Verschillende straten zijn al weelderig gedecoreerd met vlagjes, banieren, spandoeken en andere versieringen die verwijzen naar de zevenjaarlijkse festiviteiten ter ere van de stichter van de stad.

SINT-TRUIDEN SINT-TRUIDENSINT-TRUIDEN

De zevenjaarlijkse Trudofeesten staan voor de deur. Nog amper een maand en Trudo en Amélia, brengen de sprookjesachtige spektakelmusical op de Grote Markt. In de veelbelovende opvoering maken nationaal bekende acteurs en lokaal talent hun opwachting. Verschillende straten zijn al weelderig gedecoreerd met vlagjes, banieren, spandoeken en andere versieringen die verwijzen naar de zevenjaarlijkse festiviteiten ter ere van de stichter van de stad. 

 

“In de aanloop naar de feestelijkheden moet onze stad écht de Trudofeesten uitademen”, vertelt burgemeester Veerle Heeren. “Onze stadscommunicatie staat vanaf nu daarom helemaal in het teken van onze patroonheilige. Deze week valt er ook een speciale editie van ons informatieblad bij elke Truienaar in de brievenbus. Dat is helemaal toegespitst op de Trudofeesten. Zo kunnen onze inwoners alle informatie over de verschillende activiteiten overzichtelijk raadplegen.”

Hoogtepunt is Trudo en Amélia, het massaspektakel dat op zaterdag 21 en zondag 22 september de Grote Markt inpalmt. Voor de opvoering strikte de stad een vermaarde crew, met onder meer Ilse La Monaca (De Buurtpolitie), Helle Vanderheyden (Prinsessia, De Kotmadam) en Yanni Bourguignon (Familie). Verder zullen bijna 150 Truienaren aan hun zijde op het podium schitteren.

In de musical wordt het leven van Sint-Trudo op verrassende manier gereconstrueerd. Het stuk vertelt het verhaal van Amélia, een meisje uit het asielzoekerscentrum dat tussen het feestgedruis verdwaalt in het centrum van de stad. In haar omzwervingen belandt ze in de catacomben van Brustempoort, waar ze Trudo ‘him self’ tegen het lijf loopt. Vanaf dan geraken beiden in allerlei sprookjesachtige taferelen verwikkeld, waarin nog andere historische figuren de revue passeren. De rol van de elfjarige Amélia wordt ingevuld door Sara Ajazi. Voor de vertolking van Trudo trekt Truienaar ‘pur sang’ Christophe Elen nogmaals het heiligengewaad aan.

Gratis staanplaatsen  
Trudo en Amélia vormt dan ook dé apotheose van een uitbundig feestweekend, waarbij onder meer ook de Trudomarkt - een speciale editie van onze FrUiT- en Cultuurmarkt - absoluut aan te raden is. De staanplaatsen zijn gratis. Zittend kan tegen betaling. Info over tickets en andere praktische aangelegenheden is terug te vinden in het speciale informatieblad en natuurlijk ook op onze website www.trudofeesten.be.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio