© Jozef Croughs

Triamant hanteert uniek leefconcept om zo oud mogelijk te worden

Triamant, het Woon- en Leefomgevingen heeft een nieuw en ambitieus doel. Het wil de eerste moderne ‘blue zones’ creëren voor een mix van generaties in Vlaanderen. Inspiratiebron daarbij zijn de vijf natuurlijke blue zones, plekken in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. De levenslessen uit die gezonde gebieden past Triamant nu ook toe in haar vestigingen. Zo ook bij Triamant Haspengouw in Velm waar vandaag 250 bewoners en 115 medewerkers zijn te werk gesteld.

Jozef Croughs

Dat het Triamant menens is, mag blijken uit de snelle groei van de groep en reeds lopende investeringen. Intussen zijn de werken aan een vijfde Triamant-buurt begonnen, in het Limburgse Bree daar wordt een oud kloosterdomein omgetoverd tot een moderne blue zone met 143 wooneenheden. En in Puurs liggen de plannen voor het zesde woonzorgcentrum op tafel.

Uniek bij Triamant is de aanwezigheid van woon-, zorg- en leefcoaches. Stuk voor stuk nieuwe beroepen in Vlaanderen. “Wij hebben ons verdiept in de geheimen uit de natuurlijke ‘blue zones’ in Japan, California, Costa Rica, Griekenland en Italië voor een gezonde levensstijl. Het gaat om meer dan gezond eten en actief bewegen. Er blijkt niet één sleutel tot een betere levenskwaliteit. Het is een samenspel van factoren die mensen in blue zones zo tevreden maken. We stelden vast dat er in feite zeven simpele zaken bijdragen tot een langer leven. Eenvoudige dingen die je zelf kunt doen, maar je moet ze wel consequent toepassen. Het gaat om je levensstijl. In algemene termen komt het hierop neer: elke dag actieve beweging, een evenwichtige gezonde voeding, hechte sociale banden en goed gezelschap, niet te veel stress en voldoende slaap, jezelf intellectueel blijven prikkelen met nieuwe ervaringen, een duidelijke zingeving, en een doel voor ogen houden in je leven. In de blue zones is dat allemaal natuurlijk gegroeid, wij hebben zelf woonbuurten gebouwd en ingericht op basis van de blue zones principes en als eersten het op de kaart gezet,” Heidi Werckx, zone manager Triamant Velm.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio