Ziekenhuis eert werkneemster met kunstwerken van haar zoon

Print

Ziekenhuis eert werkneemster met kunstwerken van haar zoon Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - Met twee monumentale kunstwerken in de hoofdingang van het Sint-Trudoziekenhuis brengt Tom Herck een ode aan zijn moeder die er 49 jaar werkzaam was. Nicole Swennen begon als 13-jarige als schoonmaakster in het Sint-Anna ziekenhuis. Na de fusie met het Sint-Jozefziekenhuis zette ze haar job verder in het Sint-Trudoziekenhuis tot ze gediagnostiseerd werd met ALS op de leeftijd van 62 jaar. 1 maand voor haar pensioen.

“Enkele maanden na de diagnose van ALS verloor mijn moeder Nicole haar spraak. Ik heb haar toen gevraagd om altijd notities te maken, wat resulteerde in een 20-tal boekjes met dagelijkse anekdotes, correspondenties en reflecties. In de teksten is duidelijk te merken dat mijn moeder’s zorgen, klachten en plezier, maar ook haar handschrift veranderen naarmate de spierziekte zich verder ontwikkelde,” zegt Tom Herck over het kunstwerk ‘Last Words’. De installatie bestaat uit 19 handgeschreven teksten in plexi-kaders. Tom koos de plexiglazen kaders bewust als verwijzing naar grafstenen en naar de gedenkplaten die te vinden zijn op begraafplaatsen en crematoria. Daarnaast sieren nog twee monumentale kunstwerken de gangen van het ziekenhuis. Het gaat om een beperkte reproductie van het graffitiwerk dat Tom in 2014 maakte voor zijn moeder op de gevel van het toenmalig Sint-Anna ziekenhuis dat korte tijd voor het tegen de vlakte ging.

Eerbetoon

De kunstwerken kwamen er op vraag van het ziekenhuis. “Wij hebben aan Tom gevraagd of hij een kunstwerk voor het ziekenhuis kon maken en wel voor een dubbele reden,” zegt Dr. Raf Lippens, algemeen directeur van het ziekenhuis. “Vooreerst omdat Nicole een zeer bijzondere medewerkster was die hier bijna 50 jaar gewerkt heeft bij de poetsdienst en dat met veel expertise heeft gedaan. Maar ook omdat wij op deze manier al onze medewerkers willen eren en in het bijzonder de mensen van de poestdienst die zeer hoog zijn aangeschreven bij de patiënten,” besluit Lippens


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio