© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

Stad herdenkt einde WO I met loopgraventocht

Tentoonstelling ‘Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog’

Een eeuw geleden zwegen de wapens en hield de Eerste Wereldoorlog eindelijk op. Met een uitgebreid programma herdenkt Sint-Truiden deze bijzondere verjaardag met een tentoonstelling ‘Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog’.

Jozef Croughs

Al sinds september kan je je in Sint-Truiden laten onderdompelen in het meeslepende oorlogsverleden van Haspengouw. Er werd een uitgebreid programma samengesteld met een sfeervolle belevingstocht langs authentieke loopgraven. Hoewel het heetst van de strijd in West-Vlaanderen uitgevochten werd, bleef de oorlog ook hier niet onopgemerkt. Toen de zwarte bladzijde na vier jaar eindelijk omsloeg, maakte Sint-Truiden een droeve balans op. Meer dan 150 Truiense burgers en soldaten lieten in die kille periode het leven.

De tentoonstelling biedt een mooi overzicht, oude en nieuwe foto’s van de Eerste Wereldoorlog, banners van ‘les Patrouilleurs’, gestolen middeleeuwse charters, soldatenuniformen, oude fietsen, geweren, tekeningen van leerlingen uit het lager onderwijs van Sint-Truiden en kunstwerkjes van leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld,” zegt Burgemeester Veerle Heeren.

De tentoonstelling wordt nog uitgebreid met het poëzieproject de ‘Hellemonden’. Vanaf 21 november kan je via dit interactief parcours langs 20 soldatengraven gedichten beluisteren van oorlogsdichters. De gedichten werden ingelezen door Gene Bervoets, Nigel Williams, Antoine Boute en Jobst Schnibbe en spreken blijvend tot de verbeelding,” weet schepen van Militaire Zaken Hilde Vautmans.

Deze tentoonstelling, die kadert in het project van de Groote Oorlog in Sint-Truiden, is een samenwerking tussen de stad Sint-Truiden, Lions Sarchinium Sint-Truiden, Haspengouwse academie beeld, Renovat Foto vzw, dienst archief Sint-Truiden, provinciebestuur Limburg, Oorlogsmuseum Halen, Vonk en Zonen, Vaderlandslievende verenigingen Sint-Truiden, Erfgoed Haspengouw.

Praktisch: Abtsvleugel, Sint-Trudoabdij, nog te bezoeken tot 13 december 2018

Openingsuren: Weekdagen enkel op aanvraag via UiTbalie@sint-truiden.be, 011 70 17 00) – Weekends - zaterdag en zondag (van 13 tot 16 uur).


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio