Opendeur tijdens ‘De Week van de provinciedomeinen’ van 9 tot 15 april

Nieuwe brochure 'Provinciedomein Nieuwenhoven' voorgesteld

Print

Nieuwe brochure 'Provinciedomein Nieuwenhoven' voorgesteld Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden / Nieuwerkerken / Gingelom / Alken / Wellen / Heers - Vrijdag 30 maart stelde Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur en bevoegd voor het provinciedomein Nieuwenhoven de brochure ‘Het provinciedomein Nieuwenhove’ voor. In een 60-tal pagina’s maak je kennis met het domein, haar historiek en haar bewoners. De brochure nodigt je uit om het domein te bezoeken in al haar facetten.

Al wandelend in het bos, op bezoek met een gids, genietend van een drankje op het terras van ’t Kelshof, kinderen spelend in het speelbos of de speeltuin, op ontdekking in de wereld van de bijen of speurend naar waterleven… Nieuwenhoven biedt het allemaal en je kan het terug vinden in de brochure die op initiatief van en door de provincie Limburg gepubliceerd is. 

 

Het domein Nieuwenhoven heeft een rijk verleden. Als je bij het bezoekerscentrum staat, merk je het misschien niet meteen, maar het provinciedomein Nieuwenhoven is onlosmakelijk verbonden met het kasteel van Nieuwenhoven. Het domein is de achterzijde van het enorme kasteeldomein. Het verhaal van het kasteel en het domein start al in de tiende eeuw. Toen bevond zich hier het uitgestrekte 161 ha groot galgenbos ‘Brudelholtwoud’. In 967 schonk gravin Bertha van Valenciennes, vlak voor haar dood een deel van het woud aan de Benedictijnen van de abdij van Sint-Truiden.

"De monniken startten met de ontginning van het bos en bouwden er een ommuurde hoeve. In de buurt lag al het ' Aldenhof' , dus werd deze hoeve de 'Nieuwe hof' genoemd", zegt Ludwig Vandenhove . "Om aan de drukte van de Stad Sint-Truiden te ontsnappen zochten de monniken van het Speelhof de rust en gezonde buitenlucht van Nieuwenhoven op. Meer dan tien eeuwen geleden wisten de monniken al zeer goed wat belangrijk was. Een mens moet zichzelf af en toe wat rust gunnen.

"Net als toen is het provinciedomein Nieuwenhoven daar vandaag nog geschikt voor. Het belangrijke verschil is dat het hedendaagse domein Nieuwenhoven voor iedereen is. En het provinciebestuur investeert graag om het gebied te verbeteren. Ruimte bieden voor goede, kwalitatieve natuur, ruimte bieden voor ontspanning en recreatie, de toegankelijkheid verbeteren, kinderen laten spelen en laten ontdekken, de horecafunctie ... kortom, de ideale mix in een goed evenwicht," aldus nog gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

 

 

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio