© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

Reuze arenden zijn neergestreken op het Pater Damiaanhof

Sinds enkel dagen prijken op de takken van de dikke lindeboom in het Pater Damiaanhof twee reuzegrote arenden. De twee keizerarenden vormen samen met enkele 'prooien' het nieuwste kunstwerk van Steven Vandervelpen (26). Deze jonge Truiense kunstenaar werkt en leeft in Sint-Truiden en is docent schilderkunst aan de Academie Haspengouw.

Jozef Croughs

Naast deze kunstwerken staat er al een kunstwerk van Steven in het vernieuwde stadhuis op de Grote Markt. Vorig jaar al, naar aanleiding van Sint-Truiden By Lights maakte hij ook al een kunstwerk op het Speelhof. Helaas werd dit meermaals vernield. De Keizerarenden zitten nu echter wel op een veilige hoogte in het Pater Damiaanhof.

Wat is het achterliggende verhaal van het werk?

Mijn vertrekpunt was de tweekoppige arend van het Truidens wapenschild, deze stond symbool voor de tweeheerlijkheid, door het Luikse bisdom en de keizerlijke abdij. In mijn ogen stond deze arend voor een tweestrijd tussen macht en vrijheid, 2 zeer fragiele begrippen de dag van vandaag. Deze begrippen hebben de basis gevormd voor de ‘porseleinen’ roofdieren die zich nu met hun prooien in de boom bevinden. Ik wil altijd zoveel mogelijk ruimte laten voor interpretatie en verwondering zodat je als toeschouwer toch de kans krijgt om je zelf open te stellen voor kunst in de openbare ruimte. Ik zie dit werk ook wel als een soort tweede kans om een dialoog aan te gaan met de toeschouwer, omdat mijn vorige installatie hier niet echt de kans voor heeft gehad door het herhaalde vandalisme.

Waarom heb je het Pater Damiaanhof gekozen als locatie?

Op het Damiaanhof bevindt zich een alleenstaande en zeer iconisch uitziende boom, een kale kern met een rijkelijk aantal bladeren aan de rand. Deze combinatie maakt deze boom en de omgeving een perfecte locatie voor de royale arenden van Sint-Truiden. De arenden kunnen er een toeziend oog houden op al wie er voorbijrijdt en wandelt, wat de betekenis van het werk voor mij nog versterkt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio