Eerste sneeuw geen bezwaar tijdens opknapwerk van kasteeldomein in Heers

Print

Eerste sneeuw geen bezwaar tijdens opknapwerk van kasteeldomein in Heers Foto: Jozef Croughs

Heers - Zondagmorgen was het verzamelen geblazen op domein van het kasteel van Heers voor de eerste ‘Blij in de wei- opruimdag’. Ruim 40 vrijwilligers gingen in op de oproep van vzw ‘De heerlijkheid Heers’ om de handen uit de mouwen te steken en het domein opnieuw toonbaar te maken.

De groenaanplanting rondom het kasteel heeft gedurende 30 jaar ongehinderd kunnen woekeren waardoor het kasteel aan de ogen van de bewoners onttrokken was. Daar komt nu verandering in. “Zondag is de eerste stap gezet,” zeggen de initiatiefnemers Caroline Geerts en Paul Lambrechts in hun reddingspoging om het kasteel van Heers van de totale ondergang te redden.

“Dit is de eerste publieke vrijwilligersdag en wij zij aangenaam verrast, ondanks de koude en de sneeuw over de opkomst. Alles samen zijn wij met een 40-tal personen, de kinderen inbegrepen die zich deze morgen om 10 uur op het opruimwerk gestort hebben. Het leek wel een alternatief voor een dagske op de skipiste,” lacht Caroline. Het enthousiasme van de vrijwilligers was groot en zullen ongetwijfeld bij de volgende opknapactiviteiten klaar staan en nieuwe mensen motiveren om aan de vrijwilligersdagen deel te nemen.

Terwijl de mannen het zwaardere werk voor hun rekening namen sprokkelden de vrouwen de oude afgebroken takken tot bij de houtversnipperaar.

De kinderen hadden zich ingezet bij het opruimen van het tuinhuis en binnentuin. “Het is de bedoeling dat hier opnieuw een typische kasteeltuin komt met sierplanten en kruiden. Hij werd eind 70’ nog aangeplant door de vrouw van burggraaf Ricardo Desmaisiéres. Onze dorpsgenoot en kruidenspecialiste Daniëlla Houbrechts heeft zich geëngageerd om dat samen met de kinderen terug leven in te blazen,” aldus nog Caroline.  

Wie alles wil weten over de activiteiten van vzw ‘De heerlijkheid Heers’ kan terecht op www.kasteelvanheers.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio