Haspengouws erfgoed in de kijker in Sint-Truiden

Print

Haspengouws erfgoed in de kijker in Sint-Truiden Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - Zondag 22 oktober staat het begijnhof van Sint-Truiden helemaal in het teken van Haspengouws cultureel erfgoed. Zaterdag ontdek je alles over het Festraetsuurwerk en zijn illustere ontwerper Kamiel Festraerts. Op zondag stellen Haspengouwse erfgoedverenigingen en professionele organisaties hun werking voor tijdens de Erfgoedjaarmarkt Haspengouw.

Festraetsuurwerk

In Sint-Truiden staat een wonder der techniek: het Festraetsuurwerk. In 1942 vervolledigde het Truiense genie dit ingenieuze uurwerk. Ondertussen is het uurwerk wat in de vergetelheid geraakt. Het Begijnhof buurtcomité doet daarom grote inspanningen om het uurwerk terug in ere te herstellen. ‘De Festraetsstudio is eigenlijk een schouwburg voor het thema ‘tijd’. We willen zoveel mogelijk mensen hier mee laten kennis maken en daarom is zondagnamiddag de studio gratis te bezoeken stelt Martijn Loix, coördinator projectwerking en communicatie Erfgoed Hasprngouw

De Gouden Weckpot

Deze editie van het tweejaarlijks evenement is tevens het startschot voor de campagne ‘De Gouden Weckpot’. Met De Gouden Weckpot, een verwijzing naar ons logo, wil men in elke Haspengouwse gemeenten zowel het minder bekende erfgoed in de kijker zetten, als de mensen die er dagelijks zorg voor dragen.’ De Erfgoedjaarmarkt is meer dan  een infomarkt alleen. Studenten van de lerarenopleiding van de PXL verzorgen kinderworkshops. Leerlingen lager onderwijs kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en het Begijnhof buurtcomité opent een pop-up erfgoedcafé in de Festraetsstudio. ‘Er is voor iedereen iets te beleven, waarbij het Haspengouwse erfgoed altijd op de eerste plaats komt. De eerste 500 bezoekers krijgen van ons ook nog een kleine verrassing,’ stelt Martijn Loix.

Erfgoedjaarmarkt Haspengouw, zondag 22 oktober 2017 van 13.00 tot 18.00 uur.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio