© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Dit boek is opgedragen aan de volgende Boghe generatie: Sofie, Pieter, Liam en Helen, mijn helden van de toekomst

Oorlogsdagboek van een minderjarige boerenzoon

Achter elk graf van een oorlogsveteraan gaat een verhaal schuil. Het verhaal van Louis Boghe, die bij de start van de tweede wereldoorlog krijgsgevangene was, bleef zoals dat van vele veteranen jaren verscholen. Ik las het pas na de dood van mijn vader. In een schrift met linnen kaft vond ik een ontwapenend en eerlijk relaas terug van de twintigjarige krijgsgevangene. Dat relaas is nu te lezen in het boek: ‘Louis Boghe, oorlogsdagboek van een minderjarige boerenzoon.’

Jozef Croughs

"Als zoon was ik enorm gefascineerd door het verhaal van mijn vader en deed opzoekingen, sprak met getuigen, trok naar het krijgsgevangenenkamp en confronteerde het dagboek van mijn vader met de historische feiten," zegt Willy Boghe. Hilde Devoghel, schrijfster en redacteur, ontcijferde het handgeschreven dagboek van Louis en maakte er, met respect voor het origineel, een vlotte getuigenis van. Het resultaat is een mooi boek met 90 documenten en foto’s en ontelbare anekdoten en namen van makkers van Louis Boghe uit Bierbeek én Limburg.

Het gaat om een verslag van minuut tot minuut van een jonge man die je voor je ogen ziet volwassen worden. Als lezer zit je letterlijk op de huid van de soldaat, je ervaart de oorlog uit eerste hand, je leeft mee met de honger en dorst van Louis en je ontdekt samen met hem de waarde van de vriendschap. Zijn makkers en zijn roots zijn enorm belangrijk.

Willy Boghe (71) was ingenieur bij is een Oerlikon Balzers coating, met vestiging in Sint-Truiden en heeft tijdens zijn beroepsleven de hele wereld rondgereisd. Hij is ook als lid van de Lions Club Sint-Truiden erg actief is.

Het boek is te verkrijgen in de Standaard Boekhandel voor de prijs van 16,50 euro.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio