© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nachtvorst deelt zware klappen uit aan fruitsector

De nachtvorst van donderdagmorgen heeft harder toeslagen dan verwacht. Op sommige plaatsen daalde het kwik tot ver beneden de grens van -3 graden celsius. Teler Tom Mees uit Rummen had de grote middelen ingezet maar kon ondanks het overvliegen met een helikopter de schade niet beperken.

Jozef Croughs

“Om 5 uur zijn wij een eerste keer opgestegen en het gras oogde toen nog groen. Een uur later lag alles onder een wit rijmtapijt. De temperaturen zijn weggezakt tot -4 -5 en dat is zelfs met een heli is maar een paar graden goed te maken. Ik vrees het ergste want de bloemblaadjes zijn allemaal bevroren, “weet Mees.

In het PCfruit zijn de eerste vaststellingen onrustwekkend. “De nachtvorst was erger dan verwacht en de temperaturen zijn ver beneden de toegestane limiet gezakt. Wij hadden gehoopt en voorspeld dat de het -2 zou worden maar daar ging het kwik ver onder tot -5 en zelfs nog lager. Vast staat dat de schade zowel bij appelen als peren ernstig is en wat de kersen betreft dat is een complete ramp daar moet niet meer aan getwijfeld worden,” zegt Tom Deckers.

Wie deze morgen in de buurt van de fruitstreek de baan op moest zal ongetwijfeld de zwarte rookwolken gezien hebben. “Dat is rook afkomstig van de parafine potten die de fruittelers aanwenden om de nachtvorst te bestrijden. De substantie in de pot is een soort paraffinegel wat zeer langzaam verbrand en een warme rook geeft die de temperatuur kan opwarmen. Een pot kan tot 10 uur branden en er worden tussen 500 en 600 per hectare geplaatst. De rook is niet giftig maar je moet er natuurlijk ook niet gaan boven hangen,” weet Serge Remy PCFruit).

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio