Dirk schrijft boek over ‘De radarinstallatie in Nieuwerkerken’ tijdens WOII

Print
Dirk schrijft boek over ‘De radarinstallatie in Nieuwerkerken’ tijdens WOII

Dirk schrijft boek over ‘De radarinstallatie in Nieuwerkerken’ tijdens WOII Foto: Jozef Croughs

Nieuwerkerken - Dirk Huybrechts is al zijn hele leven gefascineerd door gebeurtenissen die zich afspeelden in zijn achtertuin tijdens de tweede wereldoorlog. Op de plaats waar hij zijn kindertijd en jeugdjaren doorbracht lag het vol betonnen blokken wat overblijfselen bleken te zijn van de bezetting door de Duitsers. Hij heeft er nu een boek overgeschreven ‘De radarinstallatie in Nieuwerkerken’.

De betonnen blokken waren de restanten van wat eens een Duitse radarinstallatie was tijdens de tweede wereldoorlog om de geallieerden bommenwerpers op te sporen. “Ik ben als leraar al bijna mijn hele leven begeesterd door de geschiedenis. Vooral door de gebeurtenissen tussen de bezetting en de bevrijding in de eigen gemeente Nieuwerkerken trokken mij sterk aan. In de velden van ‘Begijnenbos’ op het gehucht Tegelrij gingen wij als kinderen spelen op de betonnen blokken die er lagen”, vertelt Dirk.

“Ik had altijd al willen weten waarom en voor wat de blokken ooit gebruikt werden. Ik ben beginnen informatie te verzamelen maar door tijdsgebrek heeft het moeten wachten tot het begin van 2015. Ik heb alles nog eens doorgenomen en na vele gesprekken en opzoekingswerk was mijn boek klaar eind december 2015”.

Radar

De restanten bleken van de Duitse radarinstallatie, de betonnen sokkels waar de installatie op gemonteerd stond worden in de volksmond, de bunker genoemd, en zijn nog steeds zichtbaar. Deze radarinstallatie was verbonden aan de vliegbasis van Brustem die door de Duitsers bezet was. In Brustem stegen de Duitse nachtjagers op om de geallieerde bommenwerpers op weg naar Duitsland, te onderscheppen. De radarinstallatie in Nieuwerkerken bestond uit een Freyaradar en twee enorme paraboolradars, de Würzburg-Rieseradars. Wat verder stond een enorme lichttoren, waarin de bommenwerpers ‘gevangen’ werden zodat ze konden onderschept worden door de Duitse nachtjagers van Brustem.

Spionne

“Hoe meer ik me verdiepte in deze zaak hoe meer ik inzag dat (bijna) alle gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nieuwerkerken, te maken hadden met de radarinstallatie”, aldus Dirk. Het boek geeft een antwoord op een aantal vragen. Waarom was deze radarinstallatie gevestigd in Nieuwerkerken? Hoe reageerde de plaatselijke bevolking? Wat was de rol van het verzet, het Geheim Leger? Wie was Yvonne Vanstraelen en wat was haar rol binnen dit verhaal? “Ik ga zeker dieper in op de figuur van Yvonne Vanstraelen. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog was Yvonne 20 jaar. Haar ouders hadden café dat kort aan de barakken waar de Duitse militairen lag. De militairen bedienden de radarinstallatie en Yvonne was er kind aan huis. Yvonne hield zich op met de Duitsers waardoor de plaatselijke bevolking dacht dat ze een “zwarte” was. Achteraf is gebleken dat Yvonne een belangrijke spionne was voor het Geheim Leger”. In het boek wordt ook nog de dramatische nacht van 1 augustus 1944 aangehaald. Een twintigtal jonge (verzets)mannen werden die nacht opgepakt door de Duitsers met de hulp van een aantal collaborateurs.

Het boek is te verkrijgen in warenhuis Spar (gemeenteplein), Lees smakelijk (Kerkstraat), The Daily News (Diestersteenweg), Café Nasser (Klein-Tegelrij) en Take a break (Nieuwesteenweg). Het boek telt 76 pagina’s is een kleurendruk met vele relevante kleurfoto’s en kost 15 euro. Uiteraard ook te verkrijgen bij Dirk Huybrechts, Mouveldstraat 7 in Nieuwerkerken, 0496/46.87.48, huybrechts.dirk@telenet.be

Jozef Croughs

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio