Hond in beslag genomen na bijtincident

"Mijn ouders zijn er kapot van dat Roc het kind en de buurvrouw aanviel"

Print
"Mijn ouders zijn er kapot van dat Roc het kind en de buurvrouw aanviel"

Mijn ouders zijn er kapot van dat Roc het kind en de buurvrouw aanviel Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - De hondenbaasjes van de Mechelse scheper die begin deze week twee mensen, een dame en een jongen van negen aanviel zijn er erg van aangedaan. De 12-jarige hond is voor het bejaarde echtpaar van 84 en 82 jaar die als puppy aangekocht en vertroeteld werd als hun kind. “Het was een puur ongeluk, “zegt hun zoon Guy. “Pa wilde omstreeks 18 uur Roc nog snel zijn behoefte laten doen maar die verraste hem en verdween als de bliksem via het poortje en liep de straat op. Even later hoorde hij dat hij de buren had aangevallen.”

Donderdag had de wijkagent een bezoek gebracht aan het echtpaar en stelde vast dat de hond in een veilige en goed afgesloten ren zat. Omdat de hond de dag voordien voor overlast had gezorgd werd in opdracht van burgemeester Heeren de hond vrijdagmorgen om 9 uur bestuurlijk in beslaggenomen en overgebracht naar het dierenasiel van Sint-Truiden.

De burgemeester paste daarvoor het GAS-reglement op bijtincidenten en/of loslopende honden toe. “Ik heb de hond in het dierenasiel laten zetten. Dat is mijn verantwoordelijkheid als burgemeester. Een baasje blijft altijd verantwoordelijk voor zijn hond. Een hondentherapeut gaat nu nagaan welke de beste maatregel is die we kunnen treffen. Ik heb ook begrepen dat het baasje en het slachtoffer direct na het incident met elkaar contact genomen hebben om de zaak te regelen wat erg positief is,” zegt Heeren. Het eindverslag van de hondentherapeut zal bepalend zijn voor de verdere afwikkeling en toekomst van de Mechelaar.

Guy zegt dat zijn ouders nooit problemen gehad hebben met Roc. Het is natuurlijk een waakhond die het terrein bewaakt waar de machines en materialen van zijn firma staan. “Mijn man Alfred laat drie keer per dag de hond los op dat terrein uit om zijn behoeftes te doen en al 12 jaar lang gebeurde dat zonder één probleem. Dinsdag was het een samenloop van omstandigheden. Roc ontglipt hem en per toeval staat ook het poortje open omdat ik thuis ging komen. Mijn man heeft nog in het donker gaan zoeken maar toen was het al te laat. Hij had de mensen al aangevallen. Wij hebben dit ook niet gewild en vinden het een zeer trieste zaak. Gelukkig hebben wij een familiale verzekering die de slachtoffers zal vergoeden. We hopen dat de hondengedragstherapeut een positief verslag maakt, maar wij zijn er ons ook van bewust dat indien dat zo niet is wij ons daar moeten bij neerleggen,” zegt de bejaarde vrouw erg aangeslagen.

Volgens Philippe Zurinckx, voorzitter van het Dierenasiel in Sint-Truiden, is het het de bevoegdheid van de burgemeester wat er met het dier moet gebeuren. “Veel zal afhangen van de diagnose van de hondengedragstherapeut die vrijdagavond al ter plaatse kwam of de Mechelaar nog terug naar zijn baasje kan. In het andere geval kan de opdracht gegeven worden om het dier te laten inslapen. Niets is uitgesloten en alles is mogelijk, maar gelet op de ouderdom en de getoonde agressie zie ik niet veel heil in een heropvoeding. Dit is zeker geen alleenstaand geval. In Sint-Truiden zijn er zo nog tientallen dieren die als waakhond gehouden worden op dezelfde manier zouden reageren, “besluit Zurinckx.

Een mening die ook door de hondengedragstherapeut onderschreven werd. De hond is altijd gehouden in ren als waakhond waardoor hij naar vreemde individuen toe weinig of niet gesocialiseerd was. Een Mechelse scheper heeft van nature uit al een sterk en verdedigend karakter. Roc is een wereldvreemde hond die na 12 jaar plots buiten kwam in een vreemde omgeving en in contact met vreemde personen. Er zijn een paar mogelijkheden, of de hond mag terug onder strenge voorwaarden naar zijn baasje, of men kan hem laten inslapen. De hond opnieuw voor adoptie aanbieden is vrijwel nihil omdat de hond te oud is om zich nog aan te passen aan derden. Het is nu aan de burgemeester om een beslissing te nemen.

Jozef Croughs


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio